Trădarea intereselor românești, atunci când vorbim despre Roșia Montană, este dincolo de orice discuție. Peste 100 de kilometri de mine romane, alături de urmele minelor dacice, fac din acest loc un monument istoric de o valoare excepțională, unic în lume. Un astfel de obiectiv nu îl distrugi, ci îl transformi în obiectiv turistic de interes mondial, pentru că va aduce beneficii mari și va revigora economic întreaga zonă.
În loc să facă acest lucru, autoritățile românești s-au dat peste cap să susțină raderea lui de pe suprafața pământului, invocând avantajele economice… Avantaje economice pentru firma canadiană Gold Corporation, nu pentru România. Cele câteva procente pe care statul român le are din toată afacerea ar putea să convingă doar un babuin beat că treaba asta este în interesul nostru.
Mai mult decât atât, deși era evident că Roșia Montană îndeplinește toate condițiile pentru a intra în Patrimoniul UNESCO, aceeași oficiali români s-au făcut că plouă și că nu prea înțeleg ce-i acela Patrimoniu Cultural, totul pentru ca exploatarea să meargă mai departe. Doar protestele stradale în care zeci de mii de oameni au cerut să se oprească exploatarea de aici, a blocat provizoriu proiectul.
Ceea ce este de-a dreptul criminal, în acest context, este faptul că Raportul unor specialiști englezi de la universitățile Oxford și Leicester, care dovedesc importanța culturală a acestui obiectiv și îndeplinirea tuturor condițiilor pentru a intra în patrimoniul UNESCO, a fost trecut sub tăcere de autorități, ca să nu deranjeze cumva superpăguboasa afacere pentru România.
Mai jos citiți o prezentare făcută de stiri-extreme.ro, un site pe care găsiti raportul INTEGRAL, ca să vă convingeți singuri…
Daniel Roxin
„Acest raport a devenit un subiect fierbinte în zilele respective, Ministerul Culturii şi ministrul Daniel Barbu spunând că nu există un astfel de document la minister, în vreme ce reprezentanţii Pro Patrimonio au oferit date despre cine a realizat raportul (profesori arheologi de la Universităţile Oxford şi Leicester, care au vizitat Roşia Montană). Fundaţia a dat în judecată Ministerul Culturii, în baza legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, în încercarea de a obţine o copie a documentului.
La o zi după conferinţa Pro Patrimonio şi dezvăluirile privind raportul arheologic realizat de specialiştii britanici, fostul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că ştie despre document şi că acesta se află în posesia lui, nu a ministerului, deoarece nu a fost comandat de minister, ci a fost un studiu independent, sprijinit din resurse extra-ministeriale, care l-a ajutat în decizia de a nu radia Masivul Cârnic de pe lista monumentelor istorice (aici puteţi citi restul declaraţiei). „Cine caută raportul la minister, îl caută într-un loc în care nu există. Acest raport mi-a fost prezentat, a fost prezentat în faţa Comisiei Naţionale de Arheologie, ei cunosc cam ce conţine. M-a ajutat acest raport. Raportul britanicilor era un argument pentru a trimite dosarul Roşia Montană spre UNESCO, dacă totul era în regulă. (…) Raportul se află la mine şi la membrii echipei britanice care l-a întocmit. Asta a fost înţelegerea. Raportul îl păstrez, poate că îl voi publica la un moment dat”, declara Kelemen Hunor pe 24 septembrie, menţionând şi numele celor trei autori ai raportului – profesorii Andrew Wilson, David Mattingley şi Mike Dawson.
Am intrat în posesia acestui raport, pe care vă invităm să-l citiți integral la finalul articolului și care arată extrem de limpede că situl de la Roșia Montană are o importanță istorică deosebită, fiind perfect eligibil pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO. Dacă pentru a căpăta acest statut, un sit trebuie să îndeplinească cel puțin o condiție, zona Roșia Montană îndeplinește nu mai puțin de patru.”
Citește continuarea aici: stiri-extreme.ro
Asa este in Romania tara de tot c…tu numai la noi se poate intampla asa .Statul roman a vandut tot si sa furat in nestire…..
Io zic să ne strângem mulţi mulţi și să le dinamităm tot echipamentul
D le Kelemen a si dori sa ai ocazia sa citesti acest comentariu.Am tot respectul pt. tine si te consider mai patriot si roman decit pe toti ceilalti cu nume romanesc dar te intreb de ce nu faci nimc cu acel studiu despre Rosia Montana? Dovedeste ca esti mai onest si mai roman decit toti escrocii ce te inconjoara si pune Rosia Montana in patrimoniu UNESCO.Will you?and Thank you !
Ing. murgu dumitru din Comanesti, stie cu cine putea fi skimbat Ceausescu ! O D fan CFR din aug. 1956.
INTREB SI EU , DE CE NU SE DA DREPT DE CONCESIONARE ROMANLOR INTREPRINZATORI CUM VEDEM IN ALASCA SAU IN ALTE ZONE DIN LUME?NU ma pricep dar cred ca acei mineri care au lucrat acolo ar plati mai multi bani statului daca ar avea drept de exploatare decat ar lua statul din aceste afaceri dubioase ,dupa cum se poate vedea din aceste rapoarte intocmite de diferite comisii .
Nu stim sa ne folosim (evit cuvantul profitam) de ceea ce ne-au lasat stramosii. Daca Rosia Montana are toate conditiile indeplinite pentru a intra in Patrimoniul UNESCO, ce mai asteptam?
Este foarte clar ca aurul de la Rosia Montana nu trebuie exploatat, el trebuie sa ramana in subsolul patriei, iar prin dezvoltarea turismului in zona, ca tara nu avem decat de castigat.
Socrul meu sa născut in Abrud și a lucrat in minele de la Rosia Montana,mi a povestit ca împreună cu mai multi mineri de pe vremea respectiva au săpat un tunel destul de lung pentru a ajunge în zona unde este aur (încă am și acum harta respectiva) dar nu au reușit sa finalizeze acest tunel deși erau foarte aproape.Harta este una foarte explicita .
Gabriel Resources din Canada a vrut sa cumpere mina de la Rosia Monatana shi sa o proceseze sa scoata aurul de acolo…
Noi nu ne vindem tara a fost raspunsul autoritatilor…
Dar sa dea de lucru la oamen sau sa creasca puterea economica a zonei v-ati gandit ?!
Romania este o tara bogata shi frumoasa dar ganditi-va pe termen lung dragi Romani !
20 – 50 de ani de acum inainte…
Constantin (Chris) Ghigeanu
Guelph, Ontario