Fără îndoială, cel mai cunoscut trac din istorie este Spartacus, gladiatorul care a pus în pericol existența Romei, pe vremea marelui rege Burebista. De atunci și până astăzi, numele Spartacus a străbătut vremurile fiind și acum, la peste 2.000 de ani de la faptele lui, un personaj care își păstrează locul în conștiința umanității.
Alături de el, alți războinici remarcabili de neam traco-geto-dacic, majoritatea anonimi, au fost nevoiți să lupte în arenele romane, pentru a satisface setea de sânge a nobililor și plebeilor romani.
Dincolo de toate acestea, lumea gladiatorilor antici, pe care o veți descoperi citind această carte, este surprinzătoare; nu doar pentru că cei mai buni luptători erau vedete ale vremii lor, ci și pentru că nenumărați oameni liberi și-au asumat riscul de a coborî în arenă, pentru a obține gloria, inclusiv unii dintre împărații romani.
Între toți acești gladiatori antici, de neamuri dintre cele mai diferite, traco-geto-dacii s-au distins în mod special. O dovedesc atât reprezentările antice ale gladiatorilor în care cel mai des apar luptătorii traci și gali, cât și dovezile istorice și arheologice care ne arată că una dintre cele cinci școli de gladiatori care ființau la Roma, chiar lângă Colosseum, era Ludus Dacicus – o școală unde se antrenau exclusiv luptătorii geto-daci…
Despre toate acestea, profesorul Mihai Popescu ne oferă detalii deosebit de incitante, fundamentate științific, într-o lectură cu adevărat plăcută. Așadar, sunteți invitați într-o călătorie unică, în care merită să porniți! Cartea, publicată la editura Burebista, poate fi achiziționată online, AICI, la telefon 0799 073 315 sau în magazinul DACIA ART din București, pe Bv. Carol I nr. 40-42.
Daniel Roxin
P.S. Cartea va fi lansată miercuri, 13 martie, la librăria Mihai Eminescu din București, pe Bv. Regina Elisabeta nr 16, de la ora 18:00. Dacă doriți să obțineți un autograf și să vorbiți cu autorul, prof. dr. Mihai Popescu, vă așteptăm cu drag!
DACIA ART: https://dacia-art.ro/index.php/