Asta este imaginea de ASTĂZI a dezastrului de la cetatea antică Argedava, locul unde s-ar fi născut marele rege Burebista…
La treizeci de km de București, pe teritoriul satului Popești, care aparține de orașul Mihăilești – județul Giurgiu, se află un obiectiv arheologic clasificat între cele mai importante din țară: cetatea antică Argedava, locul în care s-au făcut descoperiri de excepție: tezaure monetare, arme, unelte, oseminte umane și ceramică veche de peste 2.000 de ani. Tot aici se prespune că s-ar fi născut și Burebista, cel mai mare rege geto-dac.
În aceste condiții, te-ai aștepta ca un astfel de obiectiv, aflat la o aruncătură de băț de București, să fie valorificat turistic sau măcar să fie protejat de autoritățile administrative (Primăria Mihăilești) și culturale (Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București și Ministerul Culturii). Lucru care, din nefericire, nu se întâmplă!
Ieri, 05. 02. 2023, am fost la Argedava să văd starea actuală a cetății getice, în condițiile în care, în urmă cu 5 ani, am solicitat oficial lămuriri de la Institutul de Arheologie cu privire la starea dezastruoasă în care se găsește acest obiectiv arheologic de importanță majoră pentru istoria noastră antică.
Credeți că între timp s-a schimbat ceva în bine? Că celor de la Institutul de Arheologie sau celor de la Ministerul Culturii le pasă de cetatea lui Burebita? Poate primăriei din Mihăilești?! NU! Situația de astăzi este chiar mai gravă decât în urmă cu 5 ani, așa cum se poate vedea în fotografiile de la sfârșitul articolului.
Nu doar că gunoaiele înconjoară cetatea getică sau că la intrarea în cetate s-au adunat mici dealuri de gunoaie (care nu existau în urmă cu 5 ani), dar gunoaiele se găsesc și sus, pe terasa cetății. Pe drumul care urcă pe obietivul arheologic și care îl traversează parțial am găsit un corp de WC pus chiar pe mijlocul lui. Și mai sunt și altele. Asta, desigur, pe lângă buruienile și vegetația sălbatică care, încet-încet, acoperă toată cetatea antică.
Peste toate, încă nu există o tablă cu informații sau un indicator care să le spună celor care ajung în zonă că aici este cetatea getică Argedava.
Dar ceea ce este și mai grav este faptul că situl arheologic a devenit de multă vreme teren de joacă pentru ATV-iștii din zonă, ATV-urile plimbându-se în goană în jurul și peste cetatea antică, un lucru ilegal, de competența Poliției de Patrimoniu. Mai ales că cetatea nu a fost cercetată complet, în interiorul ei putându-se găsi și acum, LA SUPRAFAȚĂ, fragmente ceramice mai vechi de 2.000 de ani!!! (Am atașat două fotografii cu aceste fragmente ceramice)
Chiar când mă pregăteam să plec, au apărut două astfel de ATV-uri care au urcat pe cetate și am reușit, la mustață, să le fac câteva fotografii. Nu am văzut numere de înmatriculare, iar cei trei aveau glugile trase pe cap, deci vor fi greu de identificat, dar asta nu înseamnă că autoritățile nu vor putea face ceva, dacă vor!
În orice caz, mă pregătesc să fac sesizări și reclamații la Primăria Mihăilești, Ministerul Culturii, Institutul de Arheologie și Poliția de Patrimoniu. Să vedem ce răspunsuri oficiale voi primi cu privire la descrierea situației dezastruoase a cetății, o bătaie de joc la adresa istorie noastre…
Vedeți mai jos fotografiile promise, proaspete, făcute chiar astăzi…
Daniel Roxin
Așa arată o reconstituire grafică a cetății Argedava (Sursa foto: Wikipedia):
Așa arăta cetatea văzută de sus, în urmă cu niște ani (Sursa foto: Sketchfab.com):
Și asta găsești astăzi dacă mergi personal acolo:
Bună ziua domnule Daniel, am scris la comentarii la clipul Arme cu energie dirijată, ținta ești chiar tu, se pare că a fost prea vechii în timp. Ați promis că veți face încă un clip despre protecție împotriva lor. Sunt curios dacă metodele dv sunt la fel cu ale mele. Am fost atacat extarsenzorial, Psihotronic, și în Irak, Afganistan dar și la revenirea în țară, am fost obligat să învăț și să mă protejez. Aștept clipul, metodele propuse. Doamne ajută