BARAJUL MILITAR DACIC PONORICI, cea mai mare fortificaţie din piatră a Dacilor și cea mai mare din afara Imperiului Roman
Barajul militar dacic de la PONORICI, ridicat de regele Decebal în calea împăratului Traian, pe drumul către Sarmizegetusa Regia, este, după cum ne informează istoricul Dan Oltean, cea mai mare fortificație din piatră ridicată de daci și cea mai mare fortificație din piatră a vremii sale, din afara Imperiului Roman.
Prezentat pentru prima dată în istoriografia românească, din punct de vedere constructiv, topografic și strategic, în cartea REGII DACILOR, (Disponibilă aici: DACIA ART), povestea acestui baraj militar din piatră ne este oferită de istoricul Dan Oltean și într-o variantă video, mult mai accesibilă.
Esențializând textul din carte, Dan Oltean ne oferă informații valoroase și inedite despre acesta, răspunzând următoarelor întrebări:
– Când a fost construit barajul?
– Care sunt datele sale tehnice?
– Care sunt noutățile constructive și strategice?
– Câte unități dacice au deservit acest baraj?
– Cum și când a fost cucerită fortificația?
– Care au fost urmările cuceririi sale?
Fără îndoială, povestea acestui obiectiv militar este una incitantă și vă invit să o aflați urmărind materialul video de mai jos. Filmul cuprinde atât filmări pe teren în care puteți descoperi rămășițele acestei fortificații militare, cât și simulări 3D menite să vă ajute să aveți o imagine de ansamblu cu amplasarea cetăților dacice din Munții Orăștiei.
Filmările, simulările 3D și montajul sunt realizate chiar de istoricul Dan Oltean, de acasă, acum când restricțiile create de Covid-19 nu l-au mai lăsat să colinde munții în căutarea cetăților geto-dacice mai puțin cunoscute.
Daniel Roxin
Cartea este disponibilă aici: DACIA ART
Interesant documentar!
Avem o istorie vasta si neasemuita. Din pacate, nu se dorese de catre cei care sunt abilitati, sa fie redescoperita.
Am trait cu suspans acest documentar dar, si cu o durere in suflet stiind deznodamantul.
Daniel!
Am observat ca in ,,Adevarul despre daci”, nu mai scrii niciun articol, incepand cu anul 2020. Ce s-a intamplat? L-ai abandonat?