CARME HUERTAS (cercetător catalan în lingvistică și dialectologie): „Dacă ar vorbi despre DACI, europenii ar trebui să rescrie istoria”. Interviu Formula As, 2020

Lasă un răspuns

Comment as a guest.

 1. Într-adevăr, problema istoriei nu este dintre cele mai simple cu care ne confruntăm, de mii de ani. În cartea sa FIINȚA ISTORICĂ, Lucian BLAGA spune anumite lucruri, nu tocmai admirative, despre mai toți istoricii, începând cu Tucidide / Herodot și terminând cu Ranke / Mommsen. Primele trei capitole din cartea lui Blaga nu fac parte din sistemul filosofic blagian, fiind doar o critică, foarte la obiect, a modului cum istoricii au înțeles istoria, fără să înțeleagă prea bine când anume o faptă, un gest, o realizare sau acțiune omenească devine ”fenomen istoric”, adică acel ceva susceptibil de a interesa știința Istoriei. Doamna Jimenez Huertas ar putea fi interesată să citească cel puțin TEORIA ISTORICĂ a lui Blaga, adică primele trei capitole din Ființa Istorică. Desigur, pentru asta ar trebui să știe limba română. Dacă nu o știe, Ființa istorică a fost tradusă în franceză acum peste un sfert de secol, prin 1992 sau 1993 cu titlul L/ETRE HISTORIQUE:
  Ediția franțuzească fiind epuizată vă pot trimite un exemplar, ba chiar două, dacă îmi furnizați o adresă poștală

 2. Istoricii de astazi ar trebui sa renunte la acest fake de proportii care poarta numele de „epoci istorice” – desigur ca este extrem de dificil de facut asta, daca nu chiar imposibil (aparent).
  Aceasta teorie a epocilor istorice este sustinuta, chipurile, de descoperirile arheologice, doar ca artefactele stravechi descoperite (foarte probabil parte dintre ele au fost distruse sau ascunse) au fost arbitrar si abuziv catalogate astfel incat, fortand logica si bunul simt, sa devina argumente in favoarea unor supozitii, lansate cu rea credinta, care se dovedesc angajate in propagarea noilor curente de gandire ateist-ideologizante aparute in Europa secolului al XVIII-lea.

  Interesanta si de retinut este afirmatia doamnei Huertas prin care spune ca limba latina a fost inventata pentru ca prin intermediul ei sa se poata oculta sau falsifica o multime de informatii revelatoare care tin de istoria Europei si, in definitiv, a umanitatii. Si eu cred tot asa – o minima cultura si bunul simt ne imping spre a crede asa.

  Felicitari celor de la Formula As pentru spiritul critic foarte viu de care dau dovada si pentru cerbicia cu care cauta adevarul!
  Si, deasemenea, felicitari Daniel Roxin pentru neobositul spirit de cautator al aceluiasi adevar! Adevarul trebuie adus la lumina, indiferend care ar fi el, adevarul este intotdeauna si fara discutie mai bun decat minciuna.

 3. Atât interviul cât și cartea mi se par extraordinare, deschizând ipoteze de cercetare deosebite. Personal, cred că mă apropie forte mult de un răspuns la o întrebare pe care i-am pus-prima dată acum 35 de ani, elev fiind în clasa a 4-a , învățătoarei mele, iar mai târziu profesorilor de limba română și istorie, părândumi-se lipsită de logicâ, nefirescă, teoria romanizării, a formării limbii române ( așa cum mi-a fost prezentată). Ca matematician această lipsă de logica ( dupâ părerea mea) m- a urmărit și încă mă mai urmărește Evident, toți dascălii mei, credeau în această teorie.
  Cred că istoria trebuie cumva rescrisă și regândit și modul de predare a acesteia, incetcându-se, pe cât posibil , în modul de predare trezirea unei conștiințe în rândul elevilor, câ aparțin acestui spațiu.
  Avem datoria să luptăm toți pentru aflarea adevărului, mai cu seamă că astăzi nu neopreste nimeni sa popularizăm ceea ce credem și simțim.
  Din pâcate, de 31 de ani preocupările tuturor guvernelor pentru culturâ, istorie, arheologie, știință tinde către 0. De aceea este important că și societatea civilă sa se implice, să se creeze asociații/ ONG etc și să contribuim, cei interesați, cu fonduri sau diverse acțiuni la punerea în lumina a adevărului.

  1. Evident ca nu se investeste in istorie, EI au nevoie de marea resetare care nu se poate face daca popoarele au o profunda inradacinare istorica cu plaiurile natale… nationalismul fiind perimat si pus la zidul executiei morale de acesti neomarxisti – vedeti evenimentele cu vandalizarea obiectivelor culturale istorice din ultimii ani incepand cu Statul Islamic si nu in ultimil rand BLM. Copiii in scoli nu mai invata istorie ci doar sociologia perioadei istorice respective si asta post feudalism. Perioada pre feudalism e ocultata intentionat de conducerile organelor academice care sunt vandute lui SOROS si ceata lui … Mediile Universitare Occidentale sunt conduse acum de agentii SOROS crescuti cu grija in ultimii 30 de ani si care otravesc creierele tineretului – incepand cu lipsa de respect pentru cei inaintati in varsta – propagandarea normalitatii eutanasiei. – principalui obiectiv C19 a fost uciderea celor peste 80 de ani abandonati de familiile lor in case de batrani = „satul fara batrani piere” – prima lectie pe care un copil trebuie sa o ia de la scoala e acum inlocita cu identitatea de gen…

Sliding Sidebar