Corupția monetară și consecințele acesteia sunt subestimate. Corupția insidioasă a mecanismelor de preț, în timp, pune în pericol chiar fundamentul capitalismului productiv. Capitalismul se descompune, se delegitimizează, se autopervertește. Iar astfel, Democrația este golită de tot conținutul ei real.
Societatea se destramă pe măsură ce nesiguranța, animozitatea, anxietatea și forțele de neîncredere umplu acest gol creat de o corupție sistemică la vârf. Dacă considerăm că domeniul monedelor și al banilor și cvasi-banilor este unificat, atunci ne putem gândi că există încă loc pentru noi excese pe burse. Totul depinde de fluxul de știri și de psihologie. L-ai putea numi teoria cantitativă a valorii activelor bursiere, de ce nu? Este suficient să introduceți noțiunea de joc de noroc și să rețineți că moneda este un bilet de loterie care vă permite să participați la extragerea loto 6 din 49, de pe Bursă. Bursa a devenit un joc, o loterie. Nu mai este demult ceea ce ar trebui să fie.
Pentru o reprezentare concretă a situației, ar fi nevoie să facem apel la istorie. Să ne aducem aminte de valoarea monedei Assignatelor Revoluției franceze, atunci când nimeni nu o mai dorea, s-a făcut o loterie cu ea, care reușise să le ridice de la 3% din nominal la 15%!
Din ce în ce mai mult văd izomorfismul dintre ceea ce se întâmplă cu monedele noastre și experimentul lui John Law.
Jonh Law este banul statistic, adică conceput ca ceva pe care nu-l folosim și, prin urmare, ca ceva pe care îl putem emite pe aceste baze pentru că puțini oameni îl folosesc. Încă și mai puțini își cer echivalentul în aur.
Experiența monetară actuală este un amestec dintre experiența lui John Law și cea a Asignatelor Revoluției franceze. Rețineți că, în ambele cazuri, aceste experimente s-au bazat pe susținerea artificială a monedei, fie pe baza titlurile (acțiunilor) Companiei Indiilor Orientale în cazul escrocului Law, fie pe baza confiscării bunurilor Bisericii Catolice în al doilea caz.
MONEDA este duală, a devenit duală, bivalentă.
Trebuie să înțelegem că Băncile centrale sunt altceva decât „monetare”, adică și-au pierdut puterea monetară pentru a face politică în locul politicienilor. Ne aflăm într-un sistem monetar în care băncile centrale pilotează orbește pentru că nu mai știu ce sunt banii, unde sunt și cum sunt creați. Suntem în logica pură și evidentă; banii sunt ceea ce catalizează comerțul și dacă nu catalizează comerțul, nu sunt bani.
Există bani vii și există bani morți. Sub același nume de monedă desemnăm conținuturi diferite. Termenul „dolar” acoperă cel puțin 4 realități diferite.
În ianuarie anul acesta am avut o discuție cu un tânăr bancher român sincer, care a recunoscut că banii sunt de (cel puțin) două feluri. Sunt bani care vin de jos și bani care vin de sus. Banii care vin de jos sunt banii adevărați, cei ce sunt fabricați cu munca și sudoare, cei care rezultă dintr-o activitate de producție reală, din agricultură, minerit, industrie, servicii. Banii reali sunt cei care sunt dialectic legați de schimburi, ceea ce este intim legat de ei, banii reali vin de jos, nu de sus. Cei care vin de sus sunt „banii falși” , creditul bancar, banii de sus pun căruța înaintea calului.
Marea escrocherie este aceea de a echivala cele două. De a vă face să credeți că banii voștri obținuți prin munca fizică sau intelectuală, cu cheltuială de energie și sudoare, cu lacrimi, câteodată poate chiar cu sânge, sunt echivalenți cu banii lor, căzuți din cer, fabricați din tastatura calculatorului, fără nici un efort, nici măcar acela de a-i mai tipări pe hârtie.
Iluzioniștii noștri cred în magia semnelor, în Cultul mărfurilor și cred că punând zerouri în contabilitățile lor false creează bogăție.
Defectul fundamental al acestor „academicieni” este că au pierdut legătura cu realitatea și cu sensul cuvintelor, iar cuvintele au devenit pentru ei fetișuri și astfel nu mai știu care sunt realitățile din spatele lor. Vorbesc dar nici ei nu mai știu despre ce vorbesc, pentru că trăiesc într-o lume paralelă, suspendată, într-o bulă deconectată de sol, de pământ.
Nu realizează că modernitatea a separat banii de realitatea sa concretă. Sunt, au devenit niște masturbatori care cred că „onanismul este același lucru cu a face dragoste cu o femeie ”. Niște zombi nu pot genera decât bani zombi și o ,,realitate,, de zombi. Un produs Hollywood …
Ioan Mircea Crăciun (Sursa)
De citit… Comandă aici: DACIA ART