Ne apropiem cu pași repezi de momentul în care, pentru foarte mulți oameni, tentația de a trăi într-o lume virtuală va fi mai mare decât dorința de a trăi în lumea concretă.
Fuga de realitate, de cine suntem, către o lume în care putem fi altcineva, este deja o certitudine a zilelor noastre.
Iar la câțiva ani distanță se află Metaversul lui Zuckerberg, dar și alte metaversuri la care lucrează câteva mari corporații.
Iar acest Metavers – o realitate modelabilă 3D, la o rezoluție probabilă de 4K, încă de la debut – promite să fie o cale de evadare în lumi fantastice sau un substituent al vieții reale. Pentru că Zuckerberg promite că vom putea face în Metavers tot ce facem în lumea fizică. Ne putem întâlni cu prietenii de oriunde, putem ține ședințe sau slujbe religioase, putem face cumpărături, putem să avem chiar contact tactil cu cei cu care interacționăm.
Tentația va fi uriașă, dar și pericolul poate fi la fel de mare. Și nu doar sufletesc, ci și financiar, în condițiile în care proprietarii metaversurilor vor fi, în același timp, cei mai mari proprietari imobiliari din lume. Sigur, proprietăți imobiliare virtuale, dar din acelea plătite cu bani grei, probabil la prețuri care vor concura, la un moment dat, chiriile spațiilor fizice.
Pentru a înțelege ce ne așteaptă și de ce ne tentează atât de mult lumile virtuale care ni se vor propune prin Metavers, l-am invitat la o discuție, cred eu foarte interesantă, pe dl. prof. univ. dr. Leon Zăgrean, de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, fondatorul Societății Naționale de Neuroștiințe.
Emisiunea face parte din proiectul Convorbirile Dalles, produs de Centrul Metropolitan pentru Educație și Cultură Ioan I. Dalles din București.
Vizionare cu folos!
Daniel Roxin
DACIA ART: https://dacia-art.ro/73-car-i-de-tiin-a-i-spiritualitate
Cred că foarte multă lume se va retrage de pe aceste rețele de socializare, sem va căuta probabil să redevină la viața pe cae au dus-o, cunoscut-o înainte și care probabil a făcut-o mai fericită.
Un foarte scurt interviu, dar foarte interesant. As fi dorit sa il fi lasat mai mult pe dl profesor sa isi continuie ideile si sa vorbeasca. Multumim!