Daniel Roxin: Lumea are nevoie de un alt sistem social, în care partidele politice ar trebui să dispară!
Se spune că democrația și sistemul partidelor politice este cel mai avansat sistem social de care a beneficiat omenirea. Din păcate, acesta a fost corupt. Astăzi, partidele politice, atât la noi cât și în celelalte țări, sunt paravane pentru tot felul de grupuri de interese, inclusiv transnaționale, locul de întâlnire al multor incompetenți, corupți și ticăloși. Și șansele ca acest lucru să se schimbe în viitor sunt aproape nule, chiar dacă există și politicieni onești și competenți!
În aceste condiții, “democrația” din zilele noastre lucrează tot mai mult împotriva interesului națiunilor și a cetățenilor. Lucru evident în România ultimilor 30 de ani, dar și în alte țări precum Franța sau Germania, de exemplu, țări care tind să își piardă identitatea sub invazia imigranților și a islamului, totul în numele așa-numitei societăți deschise, în realitatea o agresiune globalistă fără precedent împotriva națiunilor lumii, girată chiar de partidele politice din aceste țări.
Și totuși, se vor întreba unii, cum să eliminăm partidele politice? Fără acestea, nu există democrație… Să fim serioși! Realitatea este că, astăzi, democrația se află sub ocupația partidelor politice, democrația este în pericol din cauza partidelor politice și a grupurilor de interese care se află în spatele lor.
Prin urmare, eu cred că mai putem salva democrația doar dacă partidele politice vor fi eliminate din viața socială sau vor fi transforma în niște ONG-uri nonprofit, ai căror membri nu pot deține funcții publice.
Bine, bine, dar ce punem în loc? Un sistem MERITOCRATIC care nu are nevoie de partide politice și care ar garanta accesul în funcțiile publice al celor mai competenți oameni. Un sistem în care cetățeanul își votează aleșii, dar nu pe liste de partid, ci dintre cei mai competenți și onești reprezentanți ai comunității lor, selectați pe criterii foarte precise, fără aparteneță la vreun partid sau grup de interese.
Iată un exemplu de cum cred eu că s-ar putea desfășura alegerile, într-un sistem meritocratic, în cazul primarilor:
- Trebuie puse la punct niște norme pe baza cărora un cetățean își poate depune candidatura, norme care să impună un anumit grad de școlarizare, absolvirea unui curs de administrație publică, alte criterii de competență.
. - Candidatul trebuie să nu aibă antecedente penale și să poată dovedi că a adus, până la data depunerii candidaturii, cel puțin o contribuție importantă pentru bunul mers al comunei sau orașului pe care vrea să îl conducă.
. - Dintre cei care și-au depus candidatura, în urma unui examen pe teme de administrație publică, al cărui punctaj trebuie coroborat cu punctajul obținut din celelalte criterii de selectare (studii, competențe dovedite, contribuție la mersul bun al comunității ș.a.) se vor selecta 5 candidați care vor participa la alegerile publice.
. - Campania electorală a celor 5 candidați va fi finanțată integral din bugetul local, fiecare candidat beneficiind de aceeași sumă de bani. Orice finanțare privată este interzisă!
. - Orice dezbatere publică televizată trebuie să se facă cu toți cei 5 candidați, presa fiind obligată să aplice aceleași tarife pentru publicitatea tuturor candidaților.
. - În cazul în care niciun candidat nu obține 50% +1 din voturi după primul tur de scrutin, se va organiza un al doilea tur de scrutin cu cei mai bine plasați doi candidați.
. - Pentru a avea o garanție suplimentară că aleșii sistemului Meritocratic nu vor fi tentați să comită acte ilegale în timpul mandatului, legea care penalizează infracțiunile personalului din administrație trebuie să fie foarte aspră, descurajantă.
.
Oare lumea nu va fi mai bună, oare nu se vor realiza lucruri mult mai valoroase pentru toți cu oameni competenți aleși în fruntea comunităților și a țării, totul pe principii meritocratice? Evident că ne-ar fi mai bine tuturor!
Problema e că găștile din partidele politice din toată lumea vor lupta cu disperare împotriva principiilor meritocratice, împotriva unui sistem meritocratic.
Asta nu înseamnă că Meritocrația nu va putea să se impună, într-o zi. Depinde de mine, de tine, de toți cei care înțeleg că democrația de astăzi este putredă și că este nevoie de un sistem social mai bun.
Tu ce crezi?
Daniel Roxin DACIA ART: https://dacia-art.ro/index.php/carti/carti-pentru-adulti.html
Corecta opinia dumneavoastra. As dori sa particip la implementarea acestui nou mod de sistem social.
La nivel local se poate, reinfiintandu-se sfatul batranilor care sa aleaga conducatorul(primarul, consilierii) dintre cei mai dintre cei mai harnici si „curati” membri ai comunitatii… Mai greu la nivel judet si Tara.
O persoană care vrea cu adevărat binele țării, sa isi arate iubirea ocupând postul fără un salariu. E suficient confortul ce se va asigura prin gratuități. Însă nu va avea niciodată o avere.
Pentru zona noastră sunt suficienți 2 reprezentanți / județ, un parlamentar, (cu studii superioare), și un senator, (academician, membru al Academiei Române), aleși prin vot.secret.
Notă: Senatorul este corespondentul sfatului înțelepților (ca pe vremea dacilor).
Mai trebuie o limită superioară a averii pe persoană fizică, ca să limiteze puterea individuală, altfel o să avem un patron pe tot pământul…
Un mare om politic democrat, Thomas Mazaryk scria în cartea sa “Democrația”: Democrația reprezentativă nu-și poate atinge scopurile, în primul rând că este ea însăși contra naturii, iar ființa umană prin natura ei este aristocratică, indiferent de starea socială.
Foarte bine gandit! Total de acord!!! Dar cum sa începem?!? TARA are nevoie de curățenie.
Statul organic al lui Eminescu este solutia !
Cred că trebuie început cu stoparea oricărei forme de manipulare,.apoi cu reconfigurarea schemelor de organizare a administrației naționale și locale
Foarte buna intentia articolului numai ca as puncta cateva precizari personale, daca-mi permiteti:
1. democratia inseamna demos kratos, adica puterea, vointa sau staruinta poporului, si ar trebui sa fie participativa, nu reprezentativa care sa lase deciziile importante in tara, stat, societate pe mana catorva putini care pot si devin, oricum, incompetenti;
2. economia sa fie de tip capitalist-constienta, generoasa, o economie capitalist-national-democrata, bazata pe modelul dezvoltarii durabile al economiei de proximitate, sustenabile si distributiste asa cum au construit-o in proiectele sale de tara domnul doctor Constantin Cojocaru (Dumnezeu sa-l odihneasca!) in Legea Cojocaru devenita ulterior Constitutia Cetatenilor, domnul profesor Florian Colceag in Modelul de Tara si domnul doctor Calin Georgescu in proiectul de tara „Apa, Hrana, Energie”, un proiect de economie albastra, sustenabila si distributista care ar pune tara pe plus promovand asiduu micul producator autohton roman, cultivand resursele naturale ale Romaniei care trebuiesc nationalizate, printre care solul, subsolul, apele si resursele energetice;
3. meritocratia are cateva lacune in Romania introduse de catre interpretarile personale ale unor reprezentanti ai sai prin diversele lor proiecte, la care consider ca ar trebui lucrat ca sa avem o legislatie de tip uman, crestin, nu inspirata din „tirania iluminata” a occidentului.
Adevărat! Democrația Directă și Meritocrația sunt cele mai bune instrumente de a conduce o Țară la nivel central și la nivel local, prin referendum. Orice hotărâre să se ia DOAR prin referendum.
in principiu e ok dar in tot ce facem trebuie sa avem in vedere relatia cu dumnezeu la nivel individual si ca natiune fara dumnezeu si fara unitate in ideologie si credinta nu vom reusi
Meritocratia exprimata de Daniel este in regula, cu o mica mentiune – primarul sa nu fie ales prin vor universal, ci de catre consiliu si sa pota afi debarcat de acelasi consiliu in orice moment.
MERITOCRATIA este parte a legii universal valabile NIHIL SINE DEO, NIHIL SINE REGE! ”UNSUL” DIVINITĂȚII …altfel totul e un balon de sapun
politica trebuie scoasa in afara legii, drept crima-mpotriva umanitatii
Nu sistemul trebuie să se schimbe!!!!Oamenii trebuie să se schimbe.Cand oamenii se vor schimba în bine atunci va fi bine si la conducere.Nu poti pune oaia sa conduca o haită de lupi…..
Sa nu uitam ca morala omului este firava dacă nu este ancorata în credință.
Aceste discuții trebuie purtate fata în fata, pe cât posibil sa ne adunam periodic, pentru că este nevoie să ne cunoaștem, sa simțim sufletul celuilalt.
Și cel mai important, rugăciunea la Hristos Dumnezeu ca să ne ajute sa ne unim, cât mai mulți patrioti(nu știu de ce cuvântul „naționalism” naște controverse în ziua de azi).
De nu va interveni Doamne Doamne oamenii nu se vor coagula.
Extrem de multe sunt de discutat…
Adevarat, dar greu de realizat atat conditiile concepute de dl. Roxin, cat si cele impuse de tine.
Numai Dumnezeu, timpul si curajul personal pot genera circumstante favorabile, odata cu schimbarea interioara a semenilor, prin vointa proprie. Schimbarea, ca si dragostea, cu de-a sila nu se poate. Intre timp, noi insine sa ne dorim, sa ne schimbam, sa avem curaj, chiar de am parea nebuni si singuri. Doar prin exemplul propriu dam curaj si altora sa se manifeste.
Pe scurt: Revolutie personala
Realitatea exterioara a societatii reflecta pe cea interioara a oamenilor. Asadar, stim de unde sa incepem!
Vii cu vii, mortii cu mortii!
Succes!
Am citit toate comentariile si sunt enorm de fericita, pentru ca toti care au scris un comentariu,chiar daca ici pe colo au mai avut pareri diferite,nu s-au injurat sau jignit in niciun fel.Felicitari! De oameni ca voi are Romania nevoie sa se schimbe.Daca mai aveti si cate un prieten care gandeste la fel ca voi,iar el la randul lui un altul cu aceeasi mentalitate si tot asa,nu suntem pierduti ca neam si tara. Daca nu acum,atunci sigur in viitorul apropiat se va naste un adevarat voinic care sa fie urmat.Va doresc tuturor sanatate,rabdare si intelepciune. Doamne ajuta!
Inainte de a implementa meritocratia trebuie eliminate puterile financiare care dicteaza mersul in lume. Atata timp cat pot corupe la orice nivel , meritocratia este doar un vis frumos. Eliminata oculta financiara si abia apoi putem vorbi de un viitor real al omenirii.
Nu cred in meritocratie – am vazut cum functioneaza, in afara politicului. Romanii au o tendinta puternica de a crea clanuri de influenta si a acapara zona profesionala – sa nu ne imbatam cu apa rece. Doar de foarte curand o buna parte din romani se inghesuiau sa il voteze pe Iliescu – bun exemplu de ‘meritocrat ‘ – un nemernic. Nu am crezut niciodata in democratie – un popor poate fi condus la prabusire prin prostia poporului insusi – exemplele sunt la indemana.
Eu vad urgent pentru Romania – suspendarea constitutiei si rescrierea ei masiva – avand in minte si ce s-a intamplat in ultimii 30 de ani. Restructurarea de la zero a Administratiei. Romania nu mai este condusa de mult de politic – este un fief de vanatoare pentru Administratie – o plaga peste tara si peste noi. Cei care intreaba unde este fascismul – sa se uite la tot ce inseamna administratie in Romania. Ei sunt primii care se vor inrola in Globalism – si vor fi primiti cu bratele deschise.
-Ideea cu disparitia partidelor politice mi se pare destul de interesanta mai ales ca eu nu cunosc ca la ora actuala sa existe in lume vreun partid politic care sa poata fi recunoscut ca purtator de idei de cum ar trebui condusa lumea…..etc etc. Pornind de aici insa se pune problema inlocuitorilor partidelor politice. Cred ca numai odata cu trecerea timpului se va putea rezolva cate ceva… Ader la aceasta idee de a lupta pentru desfiintarea partidelor politice si mai departe….om vedea…
O utopie….și comunismul , teoretic, suna foarte bine, practic.. a fost o catastrofă. Singura șansă, părerea mea, este doar o societate civilizată…Președintele Elveției nu are coloana oficiala, așteaptă in gară și merge cu trenul, Există demnitari care merg pe bicicletă la.. serviciu…. chiar este posibil… Este vorba de mentalitate, de educație si un pic de inteligență ..În schimb, în lumea unde tupeul și fudulia sunt considerate, calități… unde hoții sunt băieți deștepți, iar tâmpiții se cred genii ..unde megalomania, aroganța și narcisismul fac parte din cotidian, este foarte dificil să răstorni sistemul de valori, Sunt semnele evidente ale unei societăți bolnave, care indiferent de sistemul social, probabil se va autodistruge la un moment dat, fără „ajutorul” nimănui. 😁
CHIAR nu ai înțeles NIMIC!!!! Așa zisul comunism a fost UN EXPERIMENT SIONIST!!!! Comunism FĂRĂ CREDINȚĂ NU EXISTĂ!!! Iar așa zisul comunism propovăduia ATEISMUL!!!!!
Sunt de acord in totalitate!
TOT RESPECTUL domnule Roxin!!!! Partidele înseamnă DEZBINARE!!!!! CUI SERVEȘTE DEZBINAREA?????