În anul 2013 am fost primul reporter tv care a prezentat protestele masive din București împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană, proteste ignorate de celelalte posturi tv, televiziuni care luam bani grei pentru publicitatea făcută pentru Gold Corporation, firma care dorea să exploateze zăcămintele de aici, cu daune ecologice uriașe.
Odată cu implicarea mea și a Nașul Tv în proteste, restul mass-mediei naționale nu a mai avut încotro și a fost forțată să vorbească despre acestea, lupta oamenilor din stradă devenid un fenomen național.
Războiul nu s-a terminat însă! Înainte de a vă spune în ce fază se află, vă invit să urmăriți reportajul pe care l-am făcut în mijlocul protestelor din București, pe 1 septembrie 2013 (pentru a vă aminti atmosfera de atunci), primul reportaj care a prezentat publicului larg realitatea:
În ce fază ne găsim astăzi, la 6 ani și ceva de la aceste evenimente?
Ei bine, până pe 1 februarie 2020, adică în 10 zile de acum înainte, Guvernul României este obligat să trimită cererea pentru includerea Roșiei Montane în patrimoniul Unesco. Dacă nu o face, această cerere nu va putea fi discutată în acest an de forul internațional.
Mai mult decât atât, în condițiile în care raportul experților internaționali care recomandă intrarea Roșiei Montane în patrimoniul Unesco expiră anul viitor, o amânare a depunerii cererii de către Guvernul României va duce la pierderea acestei oportunități și la reluarea întregului proces, lucru care s-ar petrece în alți câțiva ani.
În același timp, firma canadiană Gabriel Resurce, acționara majoritară a companiei Roșia Montană Gold Corporation, se judecă cu statul român pentru reluarea expolatărilor miniere și cere 4 miliarde de dolari despăgubiri. Procesul este pe rol la Washington.
Așadar, statul român este prins între ciocan și nicovală, iar lupta pentru Roșia Montană se duce în acest an. Cu ce rezultate, rămâne să vedem!
Pentru a înțelege miza care există la Roșia Montană și cât de mult ar fi avut de câștigat România și locuitorii acestei străvechi așezări dacă acest loc special ar fi fost transformat de la început în obiectiv turistic de interes mondial, vă invit să urmăriți un scurt metraj documentar pe care l-am realizat despre minele antice de aur de la Roșia Montană:
Daniel Roxin
Trebuie sa intre in patrimoniul UNESCO
trimiteti mesajul tutror oficialitatilor cum facem si noi…multumesc…