De ce îi considera împăratul Traian pe Geto-Daci „mai războinici decât oricare dintre oamenii ce au trăit cândva”?
După războaiele daco-romane din anii 101-102 și 105-106, împăratul Traian a dat ordin să se sculpteze peste 100 de statui monumentale de daci, cu care a împodobit Forumul din inima Romei și, în același timp, a dat dispoziție să se ridice celebra Columnă a lui Traian (probabil cel mai mare monument artistic al antichității europene), pe care sunt ilustrate în piatră scene din războaiele purtate cu geto-dacii.
Nu în ultimul rând, Traian a scris o lucrare, numită De Bello Dacico (în traducere Despre Războiul Dacic), care cuprindea însemnările sale din campania dusă împotriva lui Decebal.
Din păcate, această lucrare este considerată pierdută, ca și multe altele cu privire la istoria geto-dacilor.
Cartea poate fi comandată aici, alături de alte 50 de cărți despre istoria geto-dacilor: DACIA ART
Din fericire, un alt înpărat roman – Iulian Apostatul (a condus Imperiul Roman între 361-363) – îl citează pe Traian în lucrarea Împărații, dovadă că pe vremea sa, în secolul al IV-lea, De Bello Dacico încă exista și putea fi consultată.
Iată ce spunea Traian despre strămoșii noștri: “Geții (dacii-n.m.) pe care i-am învins au fost mai războinici decît oricare dintre oamenii ce au trăit cândva. Și aceasta nu numai datorită tăriei trupului lor, dar şi pentru că îi convinsese să fie astfel slăvitul lor Zalmoxis. Crezând că nu mor, dar că îşi schimbă locuinţa, ei sunt mai porniţi pe lupte decât ar fi înclinaţi să întreprindă o călătorie.” (Iulian Apostatul / ÎMPĂRAȚII)
Așadar, Traian îi considera pe geto-daci nu doar cel mai războinic popor al vremii sale, ci cel mai războinic popor din istoria cunoscută de el, pentru că aceștia NU CREDEAU ÎN MOARTE, erau convinși că doar își schimbă locuința, devenind nemuritori în ceruri, lucru care îi făcea neînfricați în luptă. Și aceasta pentru că așa i-a învățat Zalmoxis despre nemurirea astrală!
Privind lucrurile din această perspectivă, putem înțelege de ce Traian a dat ordin să se realizeze un program iconografic atât de mare și de complex, fără precedent în istoria Imperiului Roman, și de ce TOATE statuile de daci îi înfățișează pe strămoșii noștri în poziții demne: pentru că Traian era mândru că a învins cel mai temut popor din vremea sa, pentru că respecta calitățile militare ale geto-dacilor care se credeau nemuritori!
Tocmai de aceea este revoltător să descoperi astăzi în România tot felul de istorici de doi bani care pretind, împotriva tuturor evidențelor, că geto-dacii erau doar niște amărâți oarecare ai antichității…
Daniel Roxin
P.S. Dacă nu ai văzut încă filmul documentar ZALMOXIS, lansat în luna decembrie 2019, poți să o faci acum:
DACIA ART: https://dacia-art.ro/index.php/imbracaminte/barbati/tricouri.html
Va salut cu tot dragul, scumpe domnule Roxin.
Si nu mai uitati, va rog din suflet, cu rugamintea trimisa de mine pe e-mail.
Shalom Alechaim!
Mai trimiteti o data…