Istoricii care pretind că DACII nu știau să scrie sunt niște incompetenți! Iată 5 Dovezi care arată că elitele DACILOR cunoșteau scrierea…

Lasă un răspuns

Comment as a guest.

 1. Ce e cert este ca avem scriere in limba greaca cu litere grecesti. Da cine a scris-o , si de ce?
  Ce este cert ca se scria si cu litere latine.Dar marea majoritate a populatiei nu stia sa scrie pana acum o suta de ani. La curtea regelui se scria de catre cativa invatati. Chiar fiul lui Decebal a fost trimis in orasul FILIPOLIS sa invete carte de la greci , cum este si atestat.

  1. „Dar marea majoritate a populatiei nu stia sa scrie pana acum o suta de ani.” > esti nebun,scoti statistici din dos
   2 la mana ,nu se scria cu litere grecesti, grecii scriau cu lietere trace, se cheama alfabetul liniar B
   „Chiar fiul lui Decebal a fost trimis in orasul FILIPOLIS sa invete carte de la greci , cum este si atestat.” atestat unde? sursa?

 2. La polul opusul celor care spun că dacii nu știau să scrie sunt cei care debitează anomalii că altfel nu este cazul să le spunem că dacii au inventat limba latină între stă un adevăr trist pentru istoria noastră antică și anume nu este cunoscută absolut deloc limba dacă și cel mai surpinzător este că așa cum în tot spațiul greco-roman există mii de înscrisuri funerare din care se poate descifra scrierea populațiilor grecești și romane la noi nu s-a păstrat nimic.Sigur că într’o lipsă totală de dovezi care să ne conducă la descifrarea alfabetului dac care stă la baza oricărei scrieri se nasc tot felul de ipoteze nici una nu poate fi contrazisă și se perpetuează această situație până când norocul ar putea să lămurească acest subiect.Nu este cazul să fie adresate indiferent ce fel calificative persoanelor care cred într’o ipoteză sau alta.În lipsa unor dovezi edificatoare restul devine o comică polemică fără nici un rezultat.Ghinionul nostru a fost dispariția tuturor documentelor scrise de romani în expediția războinică a împăratului Traian în Dacia la ordinul împăratului Adrian, din care cu siguranță aflam ce limbă vorbeau dacii, ce alfabet aveau, ce gramatică foloseau ș.a.m.d. .Artefactele cu înscrisuri cu litere grecești sau latine nu ne spun nimic dacă dacii aveau o scriere proprie sau nu.Nu este cazul să se facă atâta caz cu o chestiune total nelămurită.

  1. limba vorbita de daci era limba traca si se cunoaste destul de bine, exista studii destule pe domeniu,cauta-le

 3. Acest vas este mult mai important decat credem. Partea alba a vasului a fost reconstituita si e posibil ca acel TETHA sa fie litera O. Numele TIAMARCOS poate fi doar inventat, vasul poate fi un dar din orasul Marcianopolis dupa cucerirea Daciei .
  Roman Emperor Trajan renamed the ancient city of Parthenopolis after theSecond Dacian War, which ended in 106. The city was renamed after Trajan’s sister, Ulpia Marciana. Marcianopolis (Greek: Μαρκιανούπολις) was an ancient Roman city in Thracia. It was located at the site of modern-day Devnya,Bulgaria.
  Iniţial localitatea se numea „Parthenopolis” A primit denumirea de Marcianopolis, în anul 106, după cel de-al Doilea Război Dacic, în onoarea Ulpiei Marciana, sora Împăratului Traian.

 4. „De ce istoricii care pretind că DACII nu știau să scrie sunt niște incompetenți… Dovezile!”

  Draga Daniel,

  Ar putea sa fie si incompetenti, insa mai intii sunt ticalosi folositi de alogeni care au au alte scopuri cu aceasta tara! De ce? Ascunderea istoriei triburilor trace de peste SASE mii de ani, ne pune in pozitia de venetici, formati acum cam doua mii de ani cind o mica parte din fosta Dacie a fost cucerita de Stalin al antichitatii! L-am numit pe Traian!

  Exista scrieri si dovezi despre faptul ca stramosii nostrii au roit in Grecia – de unde vine Stilul Ionian (ION), Dorian (DORU) si posibil si Corintic! Acestia sau combinat cu aheii – veniti din Asia – si au format „poporul grec” (???).

  Daca vedem in scrierile gasite in tara – putine ce-i drept – alfabetul grecesc, sau caractere grecesti, asta inseamna ca atunci cind stramosii nostri au „roit-o”, desigur ca au plecat si cu alfabet cu tot!
  Mai cronologica este aceasta varianta, decit imprumutul de la greci al alfabetului lor (….).

  Si apropos! Voi ajunge in Bucuresti pe la sfirsitul lui mai si te re-invit la un salau rasol la Gradina Monte Carlo. Vei auzi o poveste simpatica despre „Deceneu”!
  Sper sa nu ma refuzi si de data asta.

  Dec.

 5. Traci au luat de la Greci,Greci au luat de la Traci.Cam asta este povestea,sau cam furat intre ei.

  Acum Tracii (nu conteaza ce nume aveau,Daci,Geti,Vandals,Apuli,Carpi etc.) au avut (desigur) si ei o limba.O limba cu foarte multe dialecte peste tot in europa si asia minor.Au avut si niste scrieri si cateva litere asa zis „Grecesti” sunt de fapt de origine Traco-Pelasga.Oricum,limba romana este un fel de „Traco-Roman” sau „Traco-Latina” si cu alte „contaminatii” ca slavi,unguri,tatari,sasi rusi etc.etc.

 6. O posibila descoperire.
  Dacii au fost in legiuna dacica pe teritoriul Angliei de azi la granita cu irlandezii .
  Alinare, alinarea unei dureri in irlandeza exista cuvantul „d’éadtromú” care in romaneste inseamna ” si-a dat drumu ” durerea.
  Sa fie vorba de un cuvant dacic si roman de azi sau doar o intamplare?
  https://translate.google.com/#ga/ro/d'%C3%A9adtrom%C3%BA

  ……dacu dd

 7. Etruscii sunt stramosii limbii latine si cum limba latina ne-a influentat si limba daco-geta atunci limba etrusca este stramoasa limbii romane intr-un anumit procent.Cuvinte din limba etrusca le vom gasi si in limba romana.Poate cineva pasionat va studia si va gasi aceste cuvinte.

 8. Exista un consens unanim al istoricilor ca dacii cunosteau scrierea. Chiar si argumentele aduse in articol provin de la istorici oficiali.
  Articolul nu are sens. Nu prea e clar de ce si pe cine infiereaza cu manie proletara autorul.

 9. Decebalus per Scorilo ar fi mai degraba Decebalus pentru Scorilo. chiar astazi in italiana per=pentru. in albaneza la fel . poate dacii foloseau per =pentru este posibil.

 10. Cum sati trimit maine niste poze de pe niste pietre gasite la mine par o scriere mai veche sun trei semne ciudate

 11. Geto-dacii stiau sa scrie, ca de altfel elitele tuturor triburilor trace. Problema este ca pe ce scriau si unde sunt acele lucruri ar trebui sa se gaseasca printr-o munca mai sustinuta de cercetatori si arheologi. Un lucru este sigur, biserica stie si are undle dovezi dar se incapatineaza sa nu le arate publicului si sa le tina ascunse. Doar unii mari reprezentanti ai ei stiu acestea. Noi, ceilalti, publicul larg, marea majoritate a poporului roman nu avem acees la ele caci biserica nu reprezinta poporul sau natiunea ci numai pe ei. Cat priveste locurile unde s-ar putea gasii vestigii cu scrierea dacica sau cu imprumuturi din alte limbi de circulatie de atunci, cum ar fi latina sau/si greaca, sunt unii cercetatori care ar putea stii, dar din nou nu sunt lasati sau nu sunt sustinuti ori pur si simplu sunt ascunse de ochii publicului, de parca poporul asta este dusman al proprii istorii…

Sliding Sidebar