Chiar dacă pare surprinzător, mamutul a trăit și pe teritoriul României, până în urmă cu 20.000-30.000 de ani. Cele mai vechi rămășițe osoase descoperite la noi au în jur de două milioane de ani…
Omul preistoric, vânător și culegător, obișnuia să vâneze și mamuți, chiar dacă acest lucru implica riscuri majore. Mamutul nu era folosit doar ca o sursă de hrană, ci și ca una de materie primă – fildeșul – din care își confecționa arme și unelte.
Una dintre cele mai importante tabere de vânătoare descoperite la noi, cu o vechime de 120.000 de ani, este cea de la Ripiceni, pe malul Prutului, cercetată de arheologi o perioadă, cu rezultate remarcabile. Aici, Oamenii de Neaderthal se adunau pentru a înfrunta cu sulițe uriașele patrupede.
DACIA ART: https://dacia-art.ro/index.php/imbracaminte/copii/tricouri.html
În anul 2014 s-au găsit bucăți de fildeș de mamut într-un alt sit arheologic paleolitic, cel de la Poiana Cireșului (lângă Piatra Neamț), cu o vârstă de 20.000 de ani. Tota aici s-au găsit oase de RENI…
La fel de surprinzător, dovezile arheologice ne arată că pe teritoriul României au mai trăit și LEI de peșteră, dar și alte animale în aparență neobișnuite pentru aceste locuri…
Daniel Roxin
DACIA ART: https://dacia-art.ro/