Dosarul lui Antonescu despre Tezaurul României de la Moscova a fost făcut public ASTĂZI, integral. Unde îl poți vedea?
După publicarea informației potrivită căreia bucătarul Attila Szocs, un maghiar din Brașov, și iranianul Rezaei Kejani Davood au descoperit, în mai 2018, într-o piesă de mobilă restaurată, un dosar întocmit în 1941 de autoritățile române la cererea lui Ion Antonescu, unii dintre cititori au lansat ipoteza că aceasta este o știre falsă.
Ei bine, informația este confirmată astăzi când ziarul Libertatea, care a publicat știrea în exclusivitate, a făcut public conținutul întregului dosar. Astfel, din acest moment, oricine dorește poate să îi consulte fiecare pagină.
La rândul ei, Banca Națională a României a confirmat tot astăzi, printr-un comunicat de presă, că a intrat în posesia acestor documente și a subliniat că va informa publicul și instituțiile cu privire la „detalii relevante care pot rezulta din aceste documente”. Banca națională spune că ele „au valoare istorică și completează materialele deja existente în arhiva BNR.”
Iată ce spun jurnaliștii de la Libertatea cu ocazia publicării dosarului: „Acest dosar conține felul în care Guvernul României reinventaria Tezaurul României transportat în 1916 și 1917 la Moscova și sechestrat apoi de sovietici. BNR a denumit toate datele din 1916-1917 și cele ulterioare, din anii 30, dosarul ”Moscova 1”. ”Moscova 1” a stat la baza revendicării, fără succes, a tezaurului național. Dosarul întocmit în 1941 și descoperit acum e, în sine, o noutate absolută, trezită la viață după 80 de ani.
Experții au certificat că documentele sunt autentice și de mare valoare istorică. La întrebarea ”Ce aduce în plus Moscova 2 în chestiunea posibilei recuperări a Tezaurului?”, consultate de ziar, autoritățile consideră că e devreme să se pronunțe.
”Moscova 2” include multe elemente deja existente în ”Moscova 1”, printre care inventarul din 1916-1917 în română și franceză, pentru că Franța a fost garantul depozitării Tezaurului României la Moscova. Dar ”Moscova 2” aduce și elemente noi, pentru că, până acum, nu s-a știut că în 1941 s-a făcut un alt inventar, însoțit de interpretările guvernului român din acea vreme.
Libertatea a decis să ofere publicului acest document integral, aflat în posesia redacției și alcătuit din copii fidele ale tuturor celor 287 de file aflate și în posesia BNR. ”Informație de interes public” înseamnă, simplu spus, o informație care aparține publicului. ”Moscova 2” e un document de mare interes public care astăzi revine, după 80 de ani, la proprietarul său de drept: cetățeanul român.”
Consultă dosarul și citeşte întreaga ştire aici:Libertatea face public integral dosarul „Moscova 2”, despre Tezaurul României sechestrat de Rusia! Sunt 287 de pagini de mare interes istoric, certificate ca autentice
Va felicit pentru popularizarea subiectului, insa Libertatea a incarcat documentul pe Scribd, iar de acolo nu poate fi luat de catre cei interesati. Un astfel de document, de mare interes public, ar trebui sa fie usor accesibil. Din pacate, nu este cazul. Il aveti cumva dvs. in format .pdf sau altfel?
Nu il am. Faceti copii dupa fiecare pagina. E mai greu, dar e o solutie…
Doar atat? Liberalii cu Cezar Preda si cu Basescu au renuntat la tezaurul de la Tismana rezerva BNR furat de armata sovietica cu trecerea tezaurului de catre Isarescu la despagubiri de razboi. Pentru asta Cezar Preda a scos tezaurul din subiectul retrocedarilor in discutiile UE-Rusia si Isarescu a infiintat un muzeu care are expuse acte falsificate intr-o operatiune comuna Securitate -PCR! Recuperarea tezaurului a fost pregatita in 1953 de catre tatal meu prin strangerea declaratiilor angajatilor BNR care descriau furtul tezaurului si arhivate in secret!