![](https://daniel-roxin.ro/wp-content/uploads/2021/02/ceramica-pictata-cu-aur.jpg)
Sunt foarte multe lucruri excepționale în istoria acestor locuri și atunci când le descoperim, ținând cont că manualele de istorie sunt foarte zgârcite cu astfel de informații, ni se par povești protocroniste pentru naivi.
Sunt sigur că cârcotașii (cacofonia este intenționată) de profesie s-au inflamat deja, doar citind titlul acestui articol. Parcă le și aud gândurile: “Ia te uită: o nouă tâmpenie marca Roxin – strămoși ai românilor de acum 6.000 de ani care își pictau cu aur ceramica… Împușcați-l pe impostor!”
Păi să vedem ce spun specialiștii care au realizat, la Muzeul Național de Istorie din București, expoziția „Radiografia unei lumi dispărute”, în urmă cu câțiva ani…
1. În cartea „Radiografia unei lumi dispărute”, editată de arheologul Cătălin Lazăr, la pagina 20, se spun următoarele despre ceramica din cultura Gumelnița: “Pictura cu grafit este deosebit de spectaculoasă și frecvent folosită pe o ceramică fină pe care o putem considera o adevărată ceramică de lux. Mult mai rar au fost descoperite și vase pictate cu aur.”
2. În aceeași expoziție, pe unul dintre pereți se afla un panou cu următorul text: “Analizele efectuate pe ADN mitocondrial au relevat faptul că populațiile Boian și Gumelnița sunt foarte apropiate genetic de populația contemporană din România, comparativ cu alte populații din Europa (neolitice și contemporane) și Asia (contemporane).”
3. Conform ziarului Evenimentul Zilei, la deschiderea expoziției “Radiografia unei lumi dispărute”, directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander Târnoveanu, a spus: „Prin venele multora dintre dumneavoastră curge sângele acelor oameni”.
În concluzie, a vorbi despre oamenii culturii Boian și Gumelnița ca fiind strămoși (nu singurii!) ai românilor, apare cât se poate de justificat. A mai spune că aceștia își pictau vasele ceramice cu aur sau că aveau podoabe de aur, este o citare a arheologilor.
Așadar, deci, și prin urmare, rămâne cum s-a spus în titlu!
Descoperiți multe alte lucruri uimitoare despre Cultura Gumelnița urmărind, mai jos, acest scurt metraj de 11 minute: Șase Milenii de Continuitate.
Daniel Roxin
DACIA ART: https://dacia-art.ro/
Un documentar care incanta, fara indoiala multi romani, dar care creeaza indigestii unora care si-au tradat apartenenta la acest popor slujind interesele denigratorilor. Util in orice imprejurare. Eu l-as prezenta la orele de istorie. O sa il transmit nepotilor spre studiu!
Nu spun împușcă-l pe infractor,pentru că eu personal am găsit piese de ceramică cu pictură rosie si aurie, grafitata,ceramică de o extremă calitate,din cultura Boian,in unul din șantierele arheologice de lângă Alexandria,dar nu pot fi mândru ca sunt român, penteu că… Dacă atunci aveam o asemenea cultură și azi o avem pe Șoșoacă senator,tare rău am mai decazut ca neam si ca nație.
Indiferent ce opinie aveti despre Diana Sosoaca, este printre putinii care se lupta cu adevarat cu sistemul. Asa ca, poate nu va place abordarea, dar obtine rezultate!