O capodoperă a artei gumelnițene, „Vasul cu îndrăgostiți” ne vorbește, peste timp, despre oameni care au trăit acum peste șase milenii pe teritoriul actual al României.
În aparență, artefactul despre care vorbim reprezintă o scenă familială unde un bărbat ține protector,după umeri, o femeie, stând pe o băncuță. Dacă acceptăm însă că viața oamenilor acelor vremuri era marcată de credințe diverse în ființe și fenomene de dincolo de lumea lor materială, atunci am putea privi această reprezentare ca pe una a cărei simbolistică ne duce mult mai departe de viața casnică.
Studiind cu atenție reprezentarea acestor figurine, descoperim că bărbatul are falusul la vedere, că femeia își ține mâinile pe abdomen, în timp ce în zona vaginului și a picioarelor este desenată o spirală. În situația în care nu plecăm de la premiza greșită că oamenii de acum 6.000-7.000 de ani erau prea primitivi ca să vorbească prin simboluri și că reprezentările lor erau strict decorative, atunci interpretările pot fi surprinzătoare.
Să ne amintim că două simboluri deosebit de importante ale spiritualității orientale – YinYang și Svastica – pot fi descoperite și pe ceramica cucuteniană de acum peste 6.000 de ani. A pretinde că aceste simboluri erau doar elemente decorative pentru cucutenieni, ar vorbi mai degrabă despre suficiența noastră decât despre realitatea lor spirituală.
Suvenir TĂRTĂRIA. Disponibil aici: DACIA ART
Prin urmare, ce mesaj ne transmite peste timp cultura Gumelnița? Greu de spus. Poate doar intuiția să ne descopere mai multe.
Artefactul a putut fi admirat la Muzeul Național de Istorie al României din București, în anul 2015, în cadrul expoziției „Radiografia unei lumi dispărute”.
Expoziția s-a făcut remarcată și prin faptul că a prezentat, în premieră, un studiu de paleogenetică care dovedește că românii sunt urmași genetici ai oamenilor din cultura Boian și Gumelnița, din urmă cu peste 6.000 de ani. În acest sens, în cadrul expoziției se menționează: „Analizele efectuate pe ADN mitocondrial au relevat faptul că populațiile Boian și Gumelnița sunt foarte apropiate genetic de populația contemporană din România, comparativ cu alte populații din Europa (neolitice sau contemporane) sau Asia (contemporane).”
Nu e puțin lucru!
Daniel Roxin
DACIA ART: https://dacia-art.ro/index.php/