Începând de astăzi, vă invit să vizionați un serial de televiziune unic și foarte incitant. În peste 50 de episoade, alături de invitatul meu permanent, dl prof. Dr. Mihai Popescu, dar și de alți cercetători avizați, vă propun să parcurgem într-o succesiune cronologică, toată istoria geto-dacilor, ca să o facem limpede pentru toată lumea. Este singurul demers de acest fel din România și vă asigur că veți afla lucruri deosebit de interesante.
În episodul de astăzi ne propunem să lămurim două lucruri: cine au fost geto-dacii și dacă noi chiar suntem urmașii lor, din punct de vedere biologic, cultural și spiritual.
Vizionare cu folos!
Daniel Roxin
E greu sa ignori adevarul! Abia astept urmatorul episod!
În momentul de fata știm sigur care sunt ‘vetrele’ europeni. Anatolia din urma cu ~8000 de ani, cu siturile fondatoare Chatalhoyuk si Arslikli hoyuk pe de o parte si arealul culturii yamnaya pe de cealaltă parte. De aici au pornit expansiunile care au dus la structura genetica actuala a europenilor. Teritoriul ocupat azi de romani doar s-a aflat in calea acestor expansiuni.
Despre fermierii anatolieni si despre cultura yamnaya găsești totul pe wikipedia. Cu trimiteri la studiile de paleogenetica relevante.
Studii relevante: Haak 2015, Olalde 2018, Mathelson 2018, Allentoft 2016, The genetic prehistory of the greater Caucasus (Wang 2018).
Saituri in domeniu: Eupedia.com -genetics. Indo-european.eu.
Studiul pe schelete de boian si Gumelnița se cheamă ‘Hervella et al 2015’. Eșantionul este de 65 de indivizi străvechi. De unde stim noi ca este reprezentativ, ca doar nu stim care era populatia de pe teritoriul actual al Romaniei in acele vremuri. Daca era un milion tot îți trebuiau 100 de schelete.Sabin Luca zice ca la Tartaria așezarea e mult mai mare decât s-a crezut. Pana nu săpam ca lumea toate siturile nu vom putea ști.
Felicitari Domnule Roxin ,
multa energie si curaj !