Istoricul italian Carlo Troya: Geții lui Zalmoxis au fost strămoșii Goților lui Theodoric

Distribuie

Lasă un răspuns

Comentează ca anonim.

 1. D-l Roxin ! Marele Theodoric i-a poruncit senatorului Cassiodor să descrie faptele glorioase a geților – cea scrie ”GETICA” (12 cărți) Mai tîrziu Iordan a luat ca bază Getica lui Cassiodor (copia) o redescrie în așa mod (manipulînd cu literele E și O) că faptele geților le asumă goții (!?), mai mult ca atît și Alarih și Theodoric devin goți ! Nu-i corect ! Goții au fost bătuți de geți – costoboci și la cucerirea Romei și mai tîrziu au fost aliații geților și nu mai mult ca atît! Imperiul Roman lau distrus Geții !!!

 2. Cei mai multi dintre goti probabil ca au fost geti. Nu toti „gotii” care au invadat Italia si Iberia erau germanici, nici macar cea mai mare parte a lor, dar Ulfila vorbea un dialect germanic, iar placile de la Sinaia spun alta poveste despre geti. Getii nu sunt goti si gotii nu sunt geti. Pe de alta parte s-au amestecat in revarsarea catre vest si e corect sa spui orice despre oricine, ce stramosi avea Theodoric, daca Zamolxe era zeitatea gotilor etc. Istoria e plina de adevaruri partiale.

  Daniel Roxin, ti-am lasat un email, te rog sa imi dai un mesaj acolo, vreau sa iti transmit niste lucruri care nu incap aici in comentarii. Sau poate incap dar prefer pe privat. E despre placile de la Sinaia si te vei felicita daca imi scrii. Multumesc.

 3. Stiu despre munca dumneavoastra, domnule Roxin, din cauza mamei mele care a urmarit unele episoade a emisiunii dumneavoastra. Totusi, dat fiind faptul ca acest lucru mi-a atras atentia personala si am urmarit si eu unele episoade a emisiunii dumneavoastra, ce as putea spune este ca falsificati adevarata istorie cam mult. Acesta este unul din exemplele de falsificare a istoriei de care dati dovata, spunand ca gotii si getii au fost acelasi popor. Getii au fost un popor tracic care au existat in ceea ce este astazi Romania din vremuri de dinaintea lui Iisus Hristos, pe cand gotii au venit din Scandinavia si au stat o perioada in Romania (cultura Chernyakov). Ce-i drept, Alaric I, liderul got care a asediat Roma in anul 410 era noastra, s-a nascut in ceea ce este azi judetul Tulcea, dar era got, nu get. Posibil totusi, ca gotii sa se fi corcit, sa zic asa, cu populatia de pe teritoriul Romaniei de azi. Totusi, daca ne uitam la unii goti faimosi care sunt imortalizati pe monedele lor atunci cand au ajuns in Italia si Peninsula Iberica, vedem clar chipuri de oameni germanici din profil, cum ar fi la Odoacru.

  Pe de alta parte exista o gramada de teorii mai mult sau mai putin aberante despre istorie. Alta teorie de asta care nu a fost dovedita e ca getii sunt inruditi cu jatii din India. Si teoria asta e doar o teorie care nu a fost dovedita. Getii totusi pot sa fi fost inruditi cu masagetii din Asia Centrala, dar cam atat. Doar pentru faptul ca Iordanes si alti istorici din vremea aceea au confundat pe goti si pe geti, asta nu inseamna ca trebuie sa continuam a prezenta istoria in acest fel ignorant. Ei au facut si ei ce au putut. Pe vremea lor, lumea nu avea internet ca sa se informeze cu un click. Nu numai ca nu aveau internet, dar si alte surse de informare, gen acces la carti, documente, etc., era foarte limitat, comparativ cu accesul la aceste surse de informatie in ultimele secole catre timpul nostru.

  1. Emisiunea prezinta opinia istoricului Carlo Troya. De altfel, in continutul emisiunii am subliniat asta. La fel si in prezentare unde am spus ca lucrarea lui trebuie analizata, chiar daca o fi facut si greseli de interpretare. Deci unde e falsificarea istoriei? Convingerea mea este urmatoarea: Getii si Gotii, care au trait peste 200 de ani impreuna pe teritoriul Romaniei de astazi s-au amestecat si acest amestec geto-gotic este cel care a plecat de aici in secolul V si a cucerit Italia. Ei au dus cu ei, asa cum este dovedit de izvoarele istorice ale vremii, religia zalmoxiana si memoria lui Burebista, Deceneu, Decebal si Zalmoxis. Daca gotii nu ar fi facut o sinteza etnica si culturala cu getii, nu ar fi renuntat la propria lor religie si mitologie… Asadar gotii (care erau de fapt geto-goti) erau zalmoxieni si se mandreau cu istoria geto-dacilor. Asta spune multe pentru cei care vor sa inteleaga mai mult…

   1. Continui sa am dubii fata de aceasta teorie. Sa fac o paranteza cu unele chestii pe care mai toata lumea le invata la ora de istorie in Romania, e faptul ca profesorii de istorie se lauda cu faptul ca crestinismul a fost religia populatiilor de pe teritoriul Carpato-Dunareano-Pontic de 2000 de ani incoace in continuu, fara oprire, de la Sf. Apostol Andrei pana in ziua de astazi. Desi din punct de vedere istoric, aceasta este pur si simplu o aberatie, dat fiind faptul ca doar o mica parte a geto-dacilor de pe timpul Sf. Andrei s-au convertit la crestinism. Daca crestinismul ar fi fost religia de pe teritoriul Romaniei de 2000 de ani pana in prezent, atunci cu siguranta Zamolxianismul ar fi disparut cu aproximativ doua secole inainte de a ajunge gotii in Romania de astazi.

    Asadar, este posibil ca Zamolxianismul sa fi supravietuit in mare pana la punctul la care gotii au ajuns in Romania. Dar, si in acest caz, e cel mai probabil ca ei nu au devenit Zamolxisti, ce au continuat sa practice religia lor Scandinava. Oricum avem surse care spun ca gotii au inceput sa se crestineze deja cand erau pe teritoriul Romaniei, crestinandu-i acest Wulfila, care dumneavoastra sustineti, eronat, ca numele lui era Vulpila, si aici dumneavoastra fiind prins in actiunea de a falsifica adevarata istorie.

    Revenind la goti, deja cand au ajuns sa asedieze Roma, in anul 410 era noastra, cel mai probabil e ca, ca si religie, ei erau deja in totalitate crestinati, apartinand sectei lui Arius, acesta fiind un calugar din partea estica a Africii de Nord (regiunea Libiei, Egiptului). Deci in niciun caz, ei nu au dus Zamolxianismul in Italia de astazi. Cum am precizat si in comentariul precedent, in secolul VI era noastra, accesul la documente istorice era relativ complicat, si acest istoric Iordanes, precum si altii din perioada lui, se foloseau de cele mai multe ori de viul grai ca si sursa pentru ce spuneau ei, si probabil mai si visau si ei la cai verzi pe pereti de faceau unele erori, cum ar fi si asta in care Iordanes confunda gotii cu getii. Parerea mea personala e ca el nu a facut intentionat asta, ca sa fure istoria getilor si sa o redea gotilor, dat fiind faptul ca in Getica se mentioneaza faptul ca gotii au plecat din Scadinavia si au ajuns in Polonia de astazi (cultura Wielbark) si dupa aia in Ucraina si Romania (cultura Chernyakov). Dar asta e. Iordanes cel mai probabil a avut doar viul grai ca si sursa pentru Getica lui.

Sliding Sidebar