Kazakhstanul a făcut un film artistic cu regina masagetă Tomiris (Vezi trailer). Mâine, bulgarii îl vor revendica pe Zalmoxis. La noi, autorităților li se fâlfâie de istoria geto-dacilor…

Lasă un răspuns

Comment as a guest.

 1. Băiatul adoptat de Tomiris, în film, poartă numele de Tiras (numele vechi al râului Nistru, unde trăiau Tirageții). Iosephus pretinde că întemeietorul tracilor a fost personajul biblic Tiras, fiul lui Iafet: „Tiras i-a numit tirasieni pe cei pe care i-a condus; dar grecii le-au schimbat numele în traci.” AotJ I:6

 2. Populatiile Europei au un substrat iafetic, adica, se trag din Iafet, peste care s-a suprapus componenta semitica prin cei patru fii ai lui Aram (fiul lui Sem) si anume Uț, Hul, Gheter si Maș. Toti acestia la inceput au format un singur popor catavreme erau rude de gradul doi si trei. Urmasii lui Gheter si cei ai lui Maș, fratele sau, s-au asezat la Dunarea de jos si nordul Marii Negre traind (mai mult sau mai putin) in uniune de triburi cu urmasii fiilor lui Iafet (verii lor cum ar veni) asezati cam in acelasi areal, anume: cei din Gomer, cei din Magog, cei din Meșeh si in special cu cei ce se trageau din Tiras, adica cu tracii. Suprematia au detinut-o geții prin mostenirea primita de la Scyta zis si Baltul, fiul lui Oros Hercule si al printesei gete Ileea nepoata marelui rege get Filimer – Scyta fiind fondatorul imperiului scitic pe la aproximativ 2200 î.H..
  Asadar filmul care ne infatiseaza o regina Tomiris cu fizionomie de asiatic este mult departe de adevar. Chiar mai mult, este o incercare soft de masluire a istoriei.

  1. Incearca niste pastile pt cap…. Mai e un pic si afirmi si ca geto-dacii se trag din unguri, uiguri, huni

  2. Nu vad unde ai „scos” informatia asta . Desigur ai coroborat unele informatii din Vechiul Testament ( ca sursa istorica ) cu elemente imaginare. In realitate a avut loc o invazie iraniana in jurul anilor 2.500 i.e.n. pe teritoriul Vechii Europe ( Daciei , Traciei …) dinspre rasarit care a terminat civilizatia matriarhala Cucuteni, Cris Vinta , Hamangia Boian, … aducand patriarhatul si civilizatia sabiei din stepele Eurasiei, inclusiv denumirea de Geti. Acesti iranieni numiti geti au fost cuceritori minoritari de limba iraniana ( la fel ca scitii si sarmatii ) fiind clasa conducatoare si exploatatoare a bastinasilor care vorbeau limba europeana stramoasa limbii romane si latine si a tuturor limbilor romanice. Desigur Tomiris nu putea avea fizionomie turcica ci iraniana sau Asiei Centrale inainte de anul 350 e.n. dupa invazia Hunilor spre Europa.

   1. Unul mai dus ca celalalt. Sorin Aurel, adica getii sunt (au fost ) iranieni ? Pai, nu te uiti la tine, asta in cazul in care esti de rasa europeana ? Arata europenii ca si iranienii ? Iranienii au pielea negricioasa si trasaturile fetei sunt diferite. Unde vezi tu asa ceva pe teritoriul Romaniei ? Nici macar tiganii nu poti sa zici ca arata ca si iranienii.

    1. Citeste Cartile getilor de Nicolo Zeno care-l citeaza pe „unul mai dus ca celalalt” de Berosos Caldeul caruia atenienii i-au facut statuie cu limba aurita in secolul lll î.H.!
     Iar in ce priveste valoarea de izvor istoric a Bibliei, aceasta este contestata cu cerbicie de catre cei care ne tin pe noi astazi cu botnite la gura. Sunt nenumarati istorici, in frunte cu Schliemann, care au declarat si dovedit ca miturile in general sunt izvoare istorice.

     1. marcus, ce sa zici si tu acum ? Arunci vina pe unul care a trait acum o gramada de ani. Esti un habotnic tipic:. „Cine nu e cu mine e impotriva mea”. Mai ia o pauza cu prostiile tale mistice. Rasa semita, din care fac parte si israelienii sunt o subrasa a rasei europene. Altfel, dupa prostiile tale „biblice”, cele trei mari categorii rasiale de pe Terra, rasa europeana, mongoloida si cea negroida se trag din Adam si Eva (asa scrie in biblie).. Nu iti trebuie mult creier ca sa iti dai seama ca dintr-o femeie si un barbat de origine semita, nu aveau cum sa se nasca mongoloizi, negri si europeni (albi), plus subrasele aferente celor trei mari categorii rasiale, ameridienii, (mongoloizi), semitii (israelienii si arabii), sunt o subrasa europida. Concluzia ? Sunteti unul mai lovit ca altul.

   2. Dar tu de unde ai scos „realitatea” ca la 2500 î.H. au venit niste geti din Iran? Cine a certificat „realitatea” asta? Astea sunt supozitii ale asa-zisilor istorici care nu sunt altceva decat niste criptopolitruci.
    Istoria spune taman pe dos si anume ca pe la 1800 î.H. niste geti au cucerit intreaga Asie (Mica), adica si Iranul.

  3. Crâmpee din «Evoluția marinei autohtone». I. F .:
   Tomires – Regina masageţilor
   O personalitate excepţională în istoria antică a neamului nostru este regina massageţilor Tomires, care, în anul 529 î.e.n., l-a învins pe Cirus cel Mare, regele perşilor care îi invinsese pe Babilonezi, toată Asiria, Regatul Mediilor
   şi al Lidiilor, care la invins și pe Cresus, devenind Monarh al Asiei.
   Regina Tomires a rămas în istoria şi cultura universală ca o personalitate celebră, un simbol al biruinţei binelui în lupta cu răul şi a servit ca model de inspiraţie în crearea multor opere geniale ale lui Paul Peter Rubens, Mattia Preti şi Shakespeare în crearea imaginii Janei D’Arc, e pomenită de Dante Alighieri în „Divina Comedie”, talentatul maestru Musaev a creat renumitul balet „Tomires”. Faima legendarei regine Tomires pînă în zilele noastre însuflețește spiritele popoarelor Asiei Mijlocii.
   Massageţii (sciţii), erau o ramură a geto-tracilor nomazi, originari din leagănul tracilor. Migrînd în epoca fierului pînă în Asia Centrală, ei au întemeiat un stat imens care domina pe ţărmurile Mării Aral şi a Mării Caspice. Herodot afirmă ca massageţii „…erau luptători pe jos sau pe cai, arcaşi neîntrecuţi, dar şi curajoşi mânuitori de lance. Purtau armuri împodobite cu aur.
   Massageţii, erau monogami, dar văduvele de război erau ţinute în colectivitate. La fel ca toţi geţii aveau o religie monoteistă și se închinau la Soarele Neînvins, sacrificînd cai pe altarele Soarelui”. Massageţii erau meşteri iscusiţi în construcţia ambarcaţiunilor şi în navigaţie.
   Negustoii masageţi cu navele lor maritime transportau numeroasele mărfuri pentru comercializare cu ţările şi triburile de pe țărmurile mării Aral, Mării Caspice şi a Mării Geţilor. Navele erau folosite și pentru trecerea peste rîuri a încărcăturilor ce însoţeau oastea în convoae de care.
   În “Istorii” Herodot relatează că întemeetorul imperiului Persan, Cirus cel Mare, dorind să cucerească Massageţia, îndemînat de sfetnicii săi, întinde o cursă geţilor conduşi de Spargapises, fiul reginei Tomiris, care îl urmărea după o luptă victorioasă. Nimerind într-o tabără părăsită, au găsit mult vin, o băutură necunoscută pentru ei. Neobişnuiţi cu această băutură, massageţii s-au îmbătat şi oştenii lui Cirus i-au măcelărit pe toţi în somn, iar pe Spargapises l-au luat prizonier. Regina Tomiris trimite o solie lui Cirus, cerând să-i elibereze necondiţionat fiul din robie şi să nu îndrăznească să treacă cu oastea hotarul.
   Herodot povesteşte că Regina Tomires i-a trimis regelui Cirus un mesaj dur în care îl sfidează cu dispreţ pe cel mai puternic rege: ”Refuz să mă mărit cu tine şi jur pe Soare, domnul suprem al massageţilor, că te voi sătura de sînge”.
   Spargapises nu suportă umilinţa prizonieratului şi se sinucide. Cirus făcand un pod peste fluviul Aras trece rîul și atacă masageții cu armata sa.
   “Regina Tomiris şi-a adunat toată armata. Prefăcandu-se că fuge de frică din faţa lui, l-a atras intr-un loc stramtorat şi s-a intors dintr-odată intr-un contraatac plin de ură, de durere şi de dorinţă de răzbunare, asaltandu-i pe Perşi cu atata forţă, incat niciunul dintre aceştia nu a scăpat cu viaţă.”
   (Sursa: Nicolo Zeno.“Despre Originea Barbarilor”, în Cartea II. (despre Masageţi).1557).
   Regele Cirus a fost decapitat iar capul lui a fost fiert într-un cazan, în care prealabil i-au scurs tot sîngele pînă la ultima picătură. O povață groaznică tuturor: “Duşmanul lacom se va sătura de sânge”.
   Nicolo Zeno în Cartea a doua, despre Masageți menționează: “…autorii Sciţi spun că după victorie şi moartea lui Cirus, Tomiris a trecut podul făcut de acesta şi s-a indreptat spre provinciile vecine, inspre Marea Neagră, unde a cucerit toate popoarele. După aceea a trecut in Asia şi datorită faimei pe care şi-o făcuse, toate popoarele şi oraşele pe care le-a intalnit in cale, i s-au supus de bunăvoie. De aici, a traversat stramtoarea Constantinopoleului şi a intrat victorioasă cu armata in Mezia, fiind primită cu plăcere in ţara Geţilor, din care ea insăşi provenea. După cateva bătălii nesemnificative in această provincie, a ridicat un oraş pe Dunăre, căruia i-a dat numele ei: Tomiris, oraş aflat – după Ptolemeu – la 54° latitudine şi 46° longitudine.
   A plecat apoi in Asia şi l-a lăsat ca Rege printre Geţi pe Antriregir, căci ei se guvernaseră pană atunci in Tracia, ca Republică…”(Sursa: Nicolo Zeno. “Despre Originea Barbarilor”, în Cartea II. (despre Masageţi).1557).
   Renumitul istoric Jordanes (Iordanes), care a avut posibilitatea să cunoască multe izvoare istorice despre viaţa geţilor, inclusive și cele 12 cărţi ale istoriei dacilor, scrise de Cassiodorus, care au dispărut în vremuri, în cartea sa „Getica sau Despre originea şi faptele geţilor”, prin anul 551e.n., acria: „După ce a obţinut această victorie şi după ce a luat aşa de multă pradă de la duşmanii ei, regina Tomires a trecut peste acea parte din Moesia, care acum se numeşte Sciţia Minor şi a întemeiat oraşul Tomis pe ţărmul moesian al Pontului, după numele ei.” În lucrare Iordanes o numeşte „Getarum regina”.
   Alte izvoare istorice afirmă că „Tomires a venit și cu multe corăbii pline de pradă şi a întemeiat cetatea Tomis”.
   Faima legendarei Regine a massageţilor a rămas pînă în ziltele noastre în istoria şi amintirea numeroaselor neamuri şi popoare din Asia centrală, a autohtonilor din Tadjikistan, Uzbechistan, Turcmenistan, Kazahstan care o numesc Tomires, Tamiris sau Timirise.
   Turcmenii susţin cã rasa de cai Akhal-Teke a fost creată de massageţi. Cai pe care i-au folosit mai târziu Darius şi Alexandru Macedon în campanile lor militare. Cambize a cucerit Egiptul cu ajutorul massageţilor, celebri în epocă datoritã cailor lor fără seamăn.
   În oraşul Astana, noua capitală a Republicii Kazahstan, poporul kazah a înălțat monumentul „Жер-ана „(Mama pămîntului), închinat Reginei massageţilor Tamires,o creaţie a renumitului sculptor cazah Daşi Namdacov.”
   P.S: Atrageți atenție la numele sculptorului: nu vă pare „Dași din neamil dacolor? I.F.

 3. Nu li se falfuie, doar ca aceste informatii stau in mana unor asa zisi oameni de stiinta care cred ca daca tac si nu spun la nimeni isi protejeaza natiunea din care fac parte. E gresit, bineinteles, insa asa sunt ei, o mentalitate securista ca numai ei a dreptul…

 4. Herodot, Aristotel, Euclid, Pitagora, Fidias, Apolodor n-au trait acum o gramada de ani si ei? Astia de ce au fost buni sa inveti despre ei la scoala?

  Cum ai spus!?… Adam si Eva au fost de origine semita!?… Nu pot sa cred!… Tu de fapt habar n-ai ce scrie in Biblie, frate! Dar tipi la mine sa iau o pauza…

  Bun, sa zicem ca omenirea a aparut in marele rift african acum 100 000 sau 200 000 de ani (inca nu s-au hotarat marii specialisti). Pai si cum au aparut? Au aparut asa fiecare cu rasa lui din cam aceleasi maimute si cam in acelasi timp si apoi si-au impartit pamantul? Sau, cum au aparut rasele de oameni dupa stiinta ta?

  Stiinta din zilele noastre nu e stiinta cu adevarat ci o semistiinta care opereaza cu bucati de adevar amestecate cu presupuneri si aproximatii si care produce, prin scoala, generatii dupa generatii de semidocti cu ifosei; e mai degraba o credinta, o religie.
  Uite aici un link, daca ai curiozitati si vrei sa mai afli una-alta!
  https://facerealumii.ro/despre-site/

 5. tataie marcus, cei care au zis ca toti omenii au a aparut in Africa, in perioada la care faci referire, sunt la fel de ignoranti ca si tine. S-au descoperit urme umane langa urme de dinozauri. Cum iti explici asta.? Mai ai multe de invatat. Ramane cum am stabilit mai sus :)))

  1. Nu mi-ai spus cum e cu Adam si Eva semiti…
   Cat despre urmele de dinozauri si de oameni in acelasi timp… cred ca tu trebuie sa dai niste raspunsuri apropo de cele 65 de milioane de ani de cand „dateaza” acestea. Oricum, mi-ai ramas dator cu multe raspunsuri, ignorantului de mine.

   1. tataie marcus, esti o pierdere de timp. Ce rasa aveau „Adam” si „Eva” ? Erau semiti . Semiti sunt si arabii.. Evreii vorbesc limba ebraica, semitica. Ce vrei sa zici ca erau albi europeni ? Sau erau mongoloizi ? Poate zici ca erau negri. Nu m-ar mira sa aberezi orice. Cum se face ca din doi evrei (semiti) au aparut albii, negrii si mongoloizii. Fiecare tipologie rasiala are trasturi fizice distincte. N-ai cum sa scapi cu minciuna. Nu cu mine.

   2. Nepotelule, cultura si logica ta sunt mai mult decat precare, iarta-ma ca-ti spun!
    Adam si Eva au fost primii oameni in acceptiunea Bibliei. Semit vine de la Sem unul dintre fiii lui Noe, care Noe a fost stra-stra-stra-stra… nepotul lui Adam. Asadar, Adam nu are cum sa fi fost semit si nici altceva, este doar primul om. Daca vrei iti mai spun.
    Sper sa nu fi pierdut vtemea cu tine.
    A! Ca era sa uit… Ce vrei sa-ti aduca Mos Craciun?…

    1. tataie esti tare de cap. Conform bibliei, „carte sfanta”, Adam si Eva erau evrei, deci semiti.Si arabii sunt tot semiti. Rasa semitica (sub rasa europeana). Daca fiul lor Sem, a fost de rasa semita, asa este numita aceasta subrasa (inrudita cu europenii), atunci Adam si Eva, parintii lui ce rasa aveau ? Dupa mintea matale erau mongoloizi, negrii, sau albi europeni ? Ti-am spus ca nu tine cu minciunile. Nu cu mine. Tot n-ai raspuns la intrebare. Cum se face ca din Adam si Eva,doi evrei, au aparut albii, negrii, si mongoloizii. Fiecare tipologie rasiala are trasaturi fizice distincte.

    2. Nepotele, mi-e teama ca am pierdut vremea cu tine. Se pare ca nu prea ai aptitudini pentru problemele simple de logica si nici nu prea-ti place sa citesti in afara de subtitrarile de pe Netflix.
     Nu mi-ai spus… tractoras, trenulet sau pistol cu capse?
     Sa cresti mare!

 6. tataie marcus, dupa ce ti-am zis eu de prima data ca esti o pierdere de timp cu minciunile tale, si ca refuzi logica elementara,, acum repeti ca un papagal acelasi lucru.. 🙂 Si aici ti-ai aratat limitele. Oricum nu ma asteptam la mai mult din partea matale.

 7. Salutare Daniel, am fost si eu la Sarmizegetusa, m-a impresionat ce am vazut acolo. Categoric, sunt mult mai multe informatii care pot sa transforme Romania, intr-un hub al spiritualitatii, descoperirilor arheologice cat plasarea informatiilor in contextul istoric de la acea vreme. Cel mai probabil, informatiile care vor iesi la suprafata, vor schimba paradigma istorica pe care o cunoastem si o agream colectiv in acest moment. Ma gandesc ca putem sa materializam mai repede, toate informatiile pe care le-ai prezentat in ultima perioada. Ai spus la un moment dat ca este nevoie de 31 mil. EUR pentru a scoate la suprafata tot ce se afla sub pamant la Sarmizegetusa. Networkingul tau cu networkingul meu, poate pot facilita accesul mai usor la acesti bani. Plus ca mai am si eu cateva idei. Mi-ar placea sa ne intalnim si sa discutam.

Sliding Sidebar