Laureatul OSCAR Anthony Quinn a jucat rolul principal în ecranizarea Bestseller-ului Românesc „ORA 25”
Dublu laureat cu Oscar și unul dintre cei mai iubiți actori americani, Anthony Quinn a jucat rolul principal în filmul realizat în anul 1967 după romanul scris de Virgil Gheorghiu, ORA 25, cel mai bine vândut roman românesc din toate timpurile.
În acest film, care povestește aventura unui român deportat în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, îl vom putea descoperi pe marele actor american îmbrăcat în straie populare românești.
Desigur, filmul și cartea au fost interzise în România până după evenimentele din 1989, acesta fiind și motivul pentru care majoritatea românilor habar nu au că un roman românesc, devenit bestseller internațional, a fost ecranizat, iar în rolul principal a jucat un mare actor.
La finalul acestui articol, puteți viziona un scurt trailer al filmului…
Iată cum este prezentată cartea ORA 25 de către editura Sens:
<<Un roman năucitor, care deţine recordul de vânzări din întreaga istorie a literaturii române (peste 10 milioane de exemplare, în peste 40 de limbi). Carte apărută la Paris în anul 1949 şi interzisă în România timp de 50 de ani. (Cartea poate fi comandată aici: DACIA ART)
…După bogate aventuri, manuscrisul devine carte în 1949, la Paris, tradus de Monica Lovinescu, cu titlul Le Vingt-Cinquième Heure, în colecția prestigioasă „Feux Criosés” a Editurii Plon. Prefața îi aparține chiar directorului Colecției, Gabriel Marcel. Entuziasmat, Mircea Eliade socotește că e cea dintâi creație literară importantă a emigrației românești („evenimentul depășește cu mult semnificația pe care o poate avea o manifestare literară românească peste granițe, cât ar fi ea de strălucită”), prima operă în care se întrevede teroarea istoriei contemporane, prin ce are ea mai terifiant: depersonalizarea și dezumanizarea…
…Ora 25 nu vorbește atât despre absurditatea sistemelor, apocalipsele modernității și sfârșitul umanismului, cât depre noul exil modern, despre cum se poate relua la nesfârșit un mit al lui Iov în scenarii sofisticate. Golgota Estului venea prin Gheorghiu la momentul potrivit, cu istorii la nivelul verosimilității ce nu puteau fi contestate. Captivitatea o resimțiseră toate statele, într-o formă sau alta, însă de prea puține ori ea întâlnise absurdul așa cum deja îl trăia cealaltă parte a continentului. Estul european era condamnat înainte de ocupația bolșevică la asemenea exerciții de supraviețuire în fața asaltului terorii deghizată în absurd. Nu e de mirare că tocmai Kafka putea fi citit într-o variantă răsăriteană, de o fluență cu totul surprinzătoare. În acest context, Ora 25 aduce cu o mărturie dintr-un infern continuu…>> Marius Miheț (Prefața ed. a II-a)
Comandă cartea aici: DACIA ART
Sunt sigur ca noua directie in care a luat-o omenirea sub influienta directa a corectitudinii politice va interzice din nou aceasta lucrare monumentala a depersonalizarii si trecerii omului printr-un proces grotesc de la stadiul de OM la cel de SCLAV fara coloana vertrebrala supus exploatarii si injosirii de catre cei care desi nu se declara zei considera ca detin adevarul si ce e mai bine pentru noi! Ce se intampla astazi pe Pamant este dovada suprema ca ideia romanului nu s-a oprit ci merge mai departe sub sigla falsei democratii a „discriminarii pozitive”!