Lingviștii UNGURI aruncă în aer Academia Română și fac un serviciu uriaș adevărului istoric. Iată cât de penibili sunt creatorii DEX-ului…

Lasă un răspuns

Comment as a guest.

  1. Sa consideri zeci sau sute de cuvinte din limba romana ca provenind din ruteana (?) este o fantasmagorie pe care numai o minte deraiata/sarita de pe fix o poate concepe. Nici miile de pretinse imprumuturi din maghiara, bulgara, ucraineana etc. nu-s departe de situatia aceasta.Tendinta este evidenta: daca nu se gaseste nici macar prin „reconstituire” o origine latina, poate sa fie orice alta origine, numai fondul lexical traco-dacic sa fie ocolit. In ultima instanta, negasindu-se astfel de subterfugii, s-a apelat la „et.nec.” (etimologie necunoscuta) – si uite-asa au rezolvat problema academisticienii platiti din sudoarea romanilor spinoasa problema a originii latinesti.
    Cum au putut nemernicii sa injoseasca poporul asta si limba lui! Si cum se complac latinistii romani get-beget (da, imprumut din turca) in blestemata lor de scaldatoare!
    Marian Ilie

    1. Pai daca multi din cei care au pus bazele DEX sun etnici minoritari, iar romanii, atatia care cati au fost, sunt niste nenorociti, la ce altceva mai bun te-ai fi asteptat ?

  2. Conform DEX-ului „DA” este de origine bulgara / rusa / sarbo-croata (foare precis !), iar „NU” din latina. Pana sa le preia de la latini si slavi, inaintasii nostri nu puteau sa-si exprime acordul sau dezacordul ! Ilogic, dar stiintific ! Dar suntem in tara in care „iti iei ” doctorat pentru ca primesti 15% spor la salariul de baza, nu pentru ca ai fi un mare cercetator (inclusiv in lingvistica); scuze pentru cei care obtin doctoratul „pe bune”, dar au ajuns o minoritate, pierduti in marea de impostori.

  3. Oare nu le-ar prinde bine istoricilor si lingvistilor sa dea o raita prin dictionarul lui Tiktin, sa mai afle cate ceva despre cuvintele de baza ale limbii roane, comparativ cu celelalate limbi „‘romanice”?
    Asa, de sarbatori!..

  4. Aici trebuie specificat faptul ca nu cunoastem limba materna a tracilor.Ne-am axat puternic pe cele patru dialecte din care consideram dialectul daco-roman ca fiind limba traco-dacilor.O eroare impardonabila,deoarece vorbitorii dialectelor din Peninsula Italica sunt plecati din tinuturile traco-dace.Italienii numesc aceste dialecte ca fiind ale limbii italiene fara a specifica faptul ca limba italiana a fost conceputa in secolulXIII,avand la baza dialectele sicilian sitoscan.Deci nu cel latin.Este limba noastra de origine latina,ori dialectul latin (nu limba), este dialectul unei limbi inca ascunsa noua?

    1. Limba italiană modernă/literară are la bază dialectul toscan (subdialectul florentin), nicidecum dialectul sicilian/sitoscan, binențeles că nici cel latin… Limba tracă putem să o considerăm cunoscută în bună măsură, având în vedere limba română populară cronicărească, a Evului Mediu, dar mai ales dialectul sud-dunărean al aromânilor/macedoromânilor…

Sliding Sidebar