MATRIX.1 – Lumea în care trăim

Lasă un răspuns

Comment as a guest.

  1. Vizibilul și invizibilul, cele două componente ale oricărei probleme de cunoaștere, sunt numite de Blaga, fanic (care se arată, arătatul) și criptic (care se ascunde, ascunsul). Puse pe coordonatele cunoașterii (verticala, orizontala și punctul zero, dintre ele) și pe cele trei nivele de complexitate (alfa, beta, gama), raportul dintre fanicul și cripticul oricărei probleme de cunoaștere, al oricărui ”mister”, cum spune Blaga, se reduce la un număr fix de variante posibile. Da” Oricum am suci și răsuci chestiunea (asta s-a și făcut de-a lungul istoriei), numărul de variante matematic posibile, ale misterului cosmic rămâne mereu același (25), de unde titlul unuia dintre capitolele Cunoașterii Luciferiene, din Trilogia Cunoașterii, a lui Blaga. Dacă nu mă înșel, titlul capitolului respectiv este ”Variantele cunoașterii și topografia misterelor”. În cadrul acestei topografii, Blaga indică 25 de variante posibile de mister, fără să strivească, nici să ucidă, cum spune el cu altă ocazie, într-o faimoasă poezie,corola de minuni a lumii, nici să ucidă, cu mintea, tainele…
    Rămâne de văzut care dintre aceste 25 de variante de mister a fost pusă de Virgil Gheorghiu sub colimatorul lui din faimoasă Deltă, unde ochiul american vede tot, ucide tot, fără să înțeleagă nimic!
    Președintele Trump va reuși oare să deschidă ochii Americii? Va reuși oare acest Yankeu să ne deschidă și nouă, ochii noștri – nouă care ne dormim somnul de moarte ca boul pe coadă, adică și pe Lucian Blaga, și pe Virgil Gheorghiu, și pe Eminescu, pe mulți alții…

Sliding Sidebar