NICOLAE IORGA – istoric, prim-ministru și academician român – contesta TEORIA ROMANIZĂRII. Iată ce spunea:

Distribuie

Lasă un răspuns

Comentează ca anonim.

  1. Paul Lazăr Tonciulescu
    „Impactul Romei asupra Daciei”. Ed. Miracol. 1997, București.
    „Poți rămâne nepăsător când unii încearcă să convingă că un popor cu o cultură atât de înaintată ca a dacilor, un popor care n-a uitat nici o clipă durerea înfrângerii din 106, luptând 1812 ani pentru reîntregirea neamului său, a renunțat la limba sa, adoptând-o pe a învingătorului și că pentru această convingere – după studii laborioase” ni se prezintă doar 160 de cuvinte dacice? Sau când se caută cu dicționarele în față originea lexicului românesc în toate limbile pământului, în afară de limba dacă? Sau când alții caută să acrediteze ideea că, după 165 de ani de stăpânire romană, dacii au renunțat și la limba romana, păstrând din aceasta a doua limbă numai 596 de cuvinte dintr-un total de aproximativ 140.000 cuvinte? (…)
    Poți rămâne indiferent când cuvinte reprezentand activități de bază pentru daci sânt atribuite unor popoare care nu le practicau? Raspunsul este categoric NU!”
    ….

  2. Cât adevăr este in afirmația că Nicolae Iorga a făcut un studiu de proveniență a aurului faraonic egiptean și că o majoritate coplșitoare provine din Munții Apuseni?

Sliding Sidebar