Astăzi continui interviul cu jurnalistul Cristian Mureșanu, de la TVR Cluj, cel care, în colaborare cu o echipă de oameni de știință din SUA, ne oferă o nouă perspectivă asupra procesului de vindecare, o altă abordare a fiziologiei numită Biotransformări sub Influenţa Psihicului.
Prima parte a acestui interviu poate fi citită AICI.
Daniel Roxin: – În urmă cu ceva vreme ai scris un articol medical foarte interesant despre boala canceroasă într-o revistă medicală străină de impact și prestigiu științific. Acest articol vorbește despre o nouă înţelegere a bolii canceroase, ca boală metabolică, dirijată de telomeri şi ai făcut chiar şi o propunere de tratament. Mai întîi, vrem să ştim de ce apare cancerul şi de ce este atât de greu de vindecat?
Cristian Mureșanu: – Înainte de a răspunde, o să rog cititorii să mă scuze pentru faptul că voi exclude acele forme de cancer galopant, precum leucemia acută la copii şi altele, care nu se încadrează în modelul meu de studiu. Dar să ştiţi că 98% din cazurile de leucemie acută la copii se vindecă prin remisie spontană, ca să dau şi o veste bună. Revenind, aş începe mai întâi cu ceea ce nu este cancerul. Cancerul nu e un blestem, nu e un bilet de loterie, pe care pur şi simplu îl iei şi eşti terminat, nu e mâna nevăzută a Destinului; prin urmare, el are o cauză, are un proces evolutiv şi cu siguranţă se va găsi şi o soluţie. Dar pentru a ajunge la acea soluţie, este nevoie de a vedea mecanismul său în ansamblu.
Cancerul nu apare dintr-o celulă sănătoasă. Asta e vestea bună. Dar s-a perpetuat un mit, iar publicul şi media l-au transformat în ceea ce nu este cancerul şi astfel s-a format în mintea oamenilor acea sentinţă la moarte definită prin diagnosticul de cancer. Ei bine, din moment ce cancerul nu apare dintr-o celulă sănătoasă, înseamnă că mai întâi se întîmplă alte lucruri, care fac celula să funcţioneze deficitar, se replică cu mici erori şi din ce în ce mai multe celule fac asta ani de zile înainte ca vreuna din ele să se transforme în celulă canceroasă. Astfel, celulele sănătoase trec mai întîi printr-un proces de funcţionare defectuoasă, setările lor ies din parametrii normali, scade energia celulei şi concomitent cu aceasta, se scurtează telomerii, adică, celula îmbătrîneşte. În momentul în care foarte multe celule fac acest lucru, eu îmi pun întrebarea oare de ce pacientul nu percepe nimic ? Ce aşteaptă ? E greu de imaginat că cineva la care un număr foarte mare de celule încep să aibă o funcţionare deficitară, să nu observe chiar absolut nimic neobişnuit la corpul său. Nu mă refer la dureri, deoarece cancerul nu doare decât în ultimele etape. De fapt cancerul nu doare deloc, pentru că durerile sunt asociate mai degrabă cu presiunea creată de tumoare asupra unui alt organ, sau nerv, blochează un vas de sânge.
Naturii nu îi pasă dacă eşti sau nu eşti capabil să îi înţelegi funcţionarea, aşa că eu am preferat să studiez. Să zicem că pacientul nu simte nimic, nu bănuieşte nimic sau se teme sau nu îi pasă, sau cum o vrea el. În cazul în care el îşi continuă stilul de viaţă care deja l-a adus la această stare de pre-îmbolnăvire şi este evident că aşa va continua mai departe, atunci toate acele celule încep să îmbătrînească accelerat şi dezvoltă erori tot mai multe la nivelul spiralei ADN, după care eludează mecanismul natural de corectare a erorilor. De ce ? Pentru că sunt prea multe, prea complexe, apar în ritm prea mare şi o corectură de calitate nu se poate face în timpi oricât de scurţi.
Daniel Roxin: – Acesta e momentul în care o celulă normală devine o celulă canceroasă ?
Cristian Mureșanu: – Încă nu. Doar se pregăteşte “covorul”, pentru drumul către cancer. Vreau să fac o metaforă şi anume să ne imaginăm că fiecare celulă este asemenea unui om în miniatură. Ea îndeplineşte toate funcţiile vitale: respiraţie, digestie, excreţie, multiplicare, etc. Celula citeşte mediul înconjurător cu ajutorul membranei şi răspunde la stimuli, dar ea poate la rândul ei să trimită mesaje, mici colete poştale, scrisori, către celulele învecinate.
De exemplu, s-a demonstrat faptul că celulele senescente, la un moment dat, cînd devin foarte numeroase, încep să trimită semnale false, scrisori de recomandare, către celulele sănătoase ca să devină şi ele senescente. Toate celulele senescente se confruntă cu fragmentări ale spiralei ADN, dar fără să se modifice genele, îşi reduc producţia de ATP şi li se scurtează telomerii. Problema apare în momentul în care un alt mecanism de corectare şi refacere a stării de sănătate intră în funcţiune şi anume apoptoza celulară (moartea celulară programată). Adică celulele primesc semnale de a se auto-executa pe sine însele, asemenea unui samurai, care nu a fost în stare să îndeplinească comanda stăpânului, el fiindu-i totuşi loial, aşa că primeşte acel pumnal şi se sinucide. Ei bine, trebuie să vă imaginaţi că nu toţi samuraii au fost de fiecare dată dispuşi şi fericiţi să moară cu onoare, aşa că unii au ales drumul răzvrătirii şi s-au organizat împotriva stăpînului.
Tot aşa, în etapele mai avansate ale declinului sănătăţii pacientului, unele celule senescente, care chiar nu îşi mai pot îndeplini funcţia, eludează apoptoza şi devin rezistente la apoptoză. Acestea sunt celulele care se răzvrătesc împotriva comunităţii şi acţionează în interesul propriu, fără să mai ţină cont de comunitate. Dar ele au de rezolvat o serie de probleme, având în vedere că se rup de comunitate. Ele nu mai au suficient ATP şi nu mai au suficienţi telomeri pentru a se replica. Atunci, ele trimit un semnal în spaţiul extracelular, un “pacheţel” numit Factor de Hipoxie 1 (HIF-1), pentru a determina producţia extracelulară de ATP, după care fac un lucru pe care celulele sănătoase nu îl pot face, şi anume, internalizează ATP-ul şi cantităţile pe care le pot internaliza pot fi chiar mult mai mari decât cele pe care le primeau de la mitocondria internă, aşa că nu mai contează deloc faptul că acea mitocondrie rămâne disfuncţională, ci din contră, genomul ei suferă şi o mutaţie care tocmai că facilitează producerea în continuare a acestor factori de hipoxie.
Aşadar, celula a rezolvat problema energiei şi atunci tot ceea ce mai are de făcut este să îşi adauge telomeri şi să se multiplice cu viteză cât mai mare. În acest moment ea devine o celulă canceroasă. Acesta e stadiul 1 numit iniţierea cancerului. Şi eu stau să mă mir cum o mulţime de pacienţi nu relatează absolut nimic despre ceva suspect care s-ar produce în corpul lor.
Daniel Roxin: – Deci pacientul încă nu merge la niciun control medical, deoarece el continuă să se creadă sănătos ?
Cristian Mureșanu: – Dacă un pacient ar fi în stare să meargă la medic, în această etapă a cancerului, atunci şansele sale de vindecare ar fi foarte mari, pentru că corpul nostru mai are încă o linie de apărare şi anume sistemul imunitar format din celulele albe care ar putea distruge toate celulele canceroase (le fagocitează, adică le consumă pur şi simplu).
Această ultimă linie de apărare ar fi suficientă pentru a rezolva cea mai mare parte a problemei. Desigur, trebuie să ne imaginăm faptul că acel sistem imun nu mai are randamentul şi resursele pe care le avea înainte de boală, însă câtă vreme cancerul se află într-o stare incipientă, medicina poate stimula sistemul imun să îşi facă menirea, să creeze mai multe celule albe, dacă e cazul, şi în câteva luni, pacientul să se vindece. Realmente şansele lui sunt maxime, dar el nu are educaţia minimală de a îşi observa cele mai fine senzaţii şi simptome ale corpului, să îşi pună cele mai elementare întrebări despre stilul său incorect de viaţă şi dietă şi despre episoadele emoţionale furtunoase prin care trece. Această lipsă de educaţie, de atenţie, de voinţă şi curaj de a căuta adevărul, îl fac să ignore totul pînă ajunge la stadiul 2 numit promovarea cancerului. Alţii, cam la fel de mulţi, aşteaptă stadiul 3 numit progresul cancerului.
Daniel Roxin: – Tratamentul pe care l-ai propus, în ce stadii ale cancerului ar putea fi cel mai eficient şi în ce constă acest tratament ?
Cristian Mureșanu: – Evident că l-aş recomanda începînd cu stadiul 1, dar aproape nimeni nu se duce la medic în stadiul 1, aşa că îl recomand pentru stadiul 2 şi cu semne mari de întrebare l-aş indica în stadiul 3. Tratamentul, din păcate, nu este unul foarte simplu şi la îndemâna oricui, dar pe măsură ce se dezvoltă tehnologia, el ar putea deveni accesibil, astfel încât şi omul obişnuit cu un nivel de trai decent să şi-l poată permite.
Asta e una din probleme. A doua este că el trebuie adresat pe două căi celulare distincte. Pe de o parte trebuie inhibată activitatea enzimei telomerazei, ca să nu îşi mai poată adăuga telomeri iar terapia se numeşte terapie imună cu punct de verificare (care poate fi asociată şi cu cele clasice dar fără să fie nevoie decât de o minimă intervenţie, precum chemo-, radio- şi/sau chirurgie).
Pe de altă parte, trebuie să îi blocăm celulei producţia externă de ATP şi internalizarea sa, pentru că altfel, degeaba îi reducem telomerii, pentru că ea oricum continuă să se dividă, însă la o rată mai scăzută. Această cea de-a doua terapie se numeşte reprogramare metabolică mitocondrială. Adică să ajutăm mitocondria internă să redevină funcţională şi atunci celula va începe să funcţioneze normal, fără să fie nevoie de agresivitate.
Multă lume nu îşi dă seama de faptul că celulele canceroase, în situaţii de criză, pot deveni foarte rezistente, inclusiv la chimicale foarte toxice folosite în chimioterapie, iar acestea în loc să omoare celulele canceroase, de fapt omoară celulele sănătoase, mai ales cele albe ale sistemului imun. Prin urmare, am criticat acest abuz care continuă să se facă în domeniul cancerului, promovându-se în exces terapiile toxice medicamentoase şi a sosit momentul ca acestea să fie asociate în doze mici cu terapiile novatoare deja amintite şi pentru care s-a acordat Premiul Nobel.
Dar vă rog să nu mă înţelegeţi greşit, ei raportează cifre bune, declarând pacienţii vindecaţi de cancer, dar care vor muri de fapt de la alte boli ce apar ca urmare sistemului imunitar compromis, nu imediat ci poate după o perioadă de câteva luni sau ani. În plus, înainte şi după aceste terapii, am mai recomandat postul alimentar şi planuri dietetice personalizate plus terapii psihologice şi emoţionale, pentru că factorii de stres pot accelera atât cancerul cât şi îmbătrînirea.
Daniel Roxin: – Dar cum ai reuşit să descoperi logica acestei asocieri?
Cristian Mureșanu: – A fost o surpriză şi pentru mine şi cred că aici intervine cea de-a doua componentă a lui kundalini, despre care vorbeam în prima parte a interviului şi anume, este clar faptul că ceva se întîmplă şi acest lucru l-am putut observa mai ales atunci când încep să se formeze ideile. Ele vin cu mare viteză, la fel şi desenele, iar eu în acele momente trebuie să desenez cu mâna, foarte rapid şi scrisul e aproape indescifrabil, aşa cum se poate vedea pe aceste ciorne păstrate (Foto 4) ca şi curiozitate a modului în care s-a format desenul final.
Am avut şi altele de la articolele anterioare dar le-am aruncat pentru că nu bănuiam că tocmai acestea îmi vor aduce o nouă înţelegere a biotransformării, legată de componenta mentală, însă partea biologică şi cea mentală par a fi rupte între ele, deşi în realitate sunt strâns conectate.
Nu ştiu să explic cum se reflectă una asupra alteia şi prin ce mecanism. Modul în care îmi apărea graficul era pe porţiuni şi nu îl puteam vedea integral… trebuia să desenez rapid. Era ceva parţial ghidat, sau teleghidat. Cam aşa cum se vedea în imaginile regizate în filmul serial The Good Doctor (despre care puteţi vedea chiar şi un review de specialitate aici https://youtu.be/Ya_trIAWIXA).
Desigur marea diferenţă este aceea că nu sunt nici pe departe medic sau cercetător cu diplomă, deci aş vrea ca cititorii să nu uite acest fapt. Serialul The Good Doctor mi-a revelat şi o latură a personalităţii mele care e caracterizată de un sindrom autist numit Asperger înalt funcţional. Serialul are în centru un personaj care suferă de autism sever dar înalt funcţional, iar actorul care îl interpretează are anumite înclinaţii spre autism deşi acest fapt e pur speculativ, însă interpretează la perfecţie şi fără nicio ezitare, personajul din film, chiar la nivel de actorie genială având şi o memorie formidabilă.
Fără să îmi dau seama, de la simpla curiozitate de a studia vindecarea maladiilor incurabile de care am suferit, am ajuns în această postură neobişnuită de colaborator al unei echipe de cercetare din SUA, un fel de logician pe teme medicale şi editor de articole, având capacitatea de a descoperi detalii şi de a respecta detalii, într-un mod mai profund decât o pot face alţii şi dacă acolo am fost primit atunci acolo public şi trimit informaţia.
Daniel Roxin: – Imediat după publicarea articolului, ai mai fost invitat să contribui la o pagină de Encyclopedia. De ce ?
Cristian Mureșanu: – Aşa procedează ei de obicei cu articolele de interes. Toţi autorii primesc invitaţia de a scrie la pagina de Encyclopedia, deoarece aceea e o platformă pentru studenţi şi masteranzi, doctoranzi, care doresc să caute teme de cercetare pe care să le dezvolte, aşa că am fost încântat să scriu un rezumat extins al acestui articol, renunţând la toată terminologia medicală complexă, pentru a îl face accesibil celor care se află la început de drum în cariera medicală. De asemenea, autorii au primit şi o diplomă de recunoaştere internaţională (Foto 5). În pagina de Encyclopedia am mai adăugat detalii noi şi rezumatul are o claritate foarte bună. Aş fi onorat ca studenţii facultăţilor de biologie şi medicină să aleagă tema propusă de mine, ca proiect de licenţă sau teză.
Daniel Roxin: – Toată această poveste devine foarte neobişnuită, probabil atât pentru cei care o citesc cât şi pentru tine, cel care o trăieşti. Cum arată o zi din viaţa ta ? Care sunt preocupările tale cotidiene ?
Cristian Mureșanu: – Majoritatea timpului vieţii mele îl petrec acasă. Nu ies nicăieri în oraş, dacă nu am motive bine întemeiate din punct de vedere a necesităţilor urgente: alimente, piese de schimb, servici, iar acum de când avem COVID-ul, eu mă simt şi mai bine în lumea mea de la etajul 10. Tot ceea ce e dincolo de geam, este neinteresant pentru mine, dar, ocazional, pe vreme bună mai fac plimbări scurte, de unul singur şi cam atât.
Acestea au rolul de a stimula metabolismul pentru a preveni efectele nedorite ale unei vieţi aproape exclusiv sedentare. Cam toată ziua scriu la calculator… scriu, sau lucrez, de dimineaţa pînă seara. Lucrez cu informaţie ştiinţifică sau tehnică, fac montajele emisiunilor TV şi prelucrez articole, scriu cărţile care simt că îmi dau sens şi rost, mixez muzică de film în suite speciale şi mai vizionez filme SF şi mai ales cele cu subiect medical. Poate reuşeşti să inserezi undeva şi această listă (Foto 6) de filme preluată de pe internet. Am construit şi reparat aparate de tot felul. Am avut relaţii intime dar niciuna nu a funcţionat pe termen lung, aşa că îmi voi petrece cea de-a treia etapă a vieţii, de unul singur. Probabil aşa trebuie să fie în cazul meu.
Daniel Roxin: – Ne poţi scrie o listă a cărţilor şi articolelor tale, cu link-uri, unde există, pentru ca cititorii să le poată lectura separat ?
Cristian Mureșanu: -Da, aici este lista întreagă (am indicat şi în text numărul asociat publicaţiei despre care am oferit detalii).
- Muresanu C. Somasundaram S.G. Biological Transformations Controlled by the Mind; AlphaGraphics Sugar Land: Houston, TX, USA, 2013; Volume 1.
- Muresanu C. Somasundaram S.G. Kirkland C.E. Biological Transformations Controlled by the Mind—The Science & the Practice; [In Progress Preparation]; Salem University: Salem, WV, USA, 2020; Volume 2.
- Muresanu C. Somasundaram S.G. Vissarionov S.V. et al. Updated Understanding of Cancer as a Metabolic and Telomere-Driven Disease, and Proposal for Complex Personalized Treatment, a Hypothesis J. Mol. Sci., 2020, 21(18), 6521; (https://doi.org/10.3390/ijms21186521).
3b. Muresanu C. Updated Understanding of Cancer. Scholarly Community Encyclopedia, 2020, available at: https://encyclopedia.pub/2669.
- Somasundaram S.G. Muresanu C. Schield P. et al. A novel noninvasive efective method for potential treatment of degenerative disc disease – a hypothesis. Cent Nerv Syst Agents Med Chem 2018; 18(1): 1-7. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30332977)
- Muresanu C. Somasundaram S.G. Neganova M.E. et al. Updated understanding of the degenerative disc diseases – causes versus efects – treatments, studies and hypothesis. Genomics, 2020; 21(6); https://doi.org/10.2174/1389202921999200407082315.
- Muresanu C. Somasundaram S.G. Vissarionov S.V. et al. Hypothetical Role of Growth Factors to Reduce Intervertebral Disc Degeneration Significantly through Trained Biological Transformations. Pharm. Des., 2020 [ahead of print].
- Muresanu C. Mitochondria transfer for healing degenerated intervertebral discs by using male educated biological transformations. J.I.R.E.S., 2014, 1(2): 124-8. (http://ijires.org/index.php/issues?view=publication&task=show&id=19 ).
- Muresanu C. Biotransformations controlled by the Mind. J. Emerg. Sci., 2011, 1(2): 45-61, (http://ijes.info/1/2/4254121.pdf )
- Muresanu C. Biotransformari sub influenta psihicului, 2nd Revised Edition, 354 pages, Publisher: Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, Romania, 2012-2016 (published with the support of Muresanu Fior Dafin, MD, PhD, MBA, Professor of Neurology, Chairman of the Neurosciences Department, University of Medicine and Pharmacy “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, member of the Academy of Medical Sciences, Romania and President of the Society for the Study of Neuroprotection and Neuroplasticity).
Legenda: UEFISCDI
Unitatea Executiva Pentru Finantarea Invatamantului Superior a Cercetarii Dezvoltarii si Inovarii
Zona rosie:____________
Zona galbenă:__________
Zona albă:_____________
Alte adrese utile sunt aici: Comperaj inedit aici https://youtu.be/lLwUobRQZ4c apoi mai am interviu pe blog partea 1 aici: http://lavinia-poezie.blogspot.com/2018/05/cristian-muresanu-o-viata-sub-semnul.html şi partea 2 aici https://lavinia-poezie.blogspot.com/2019/10/povestea-jurnalistului-care-ar-putea.html?fbclid=IwAR1bth4BRGoHuehtyS2gYgUwngkTK5ywdR42678tgqPN_8njyqgYjezafEs la care se adaugă şi 3 emisiuni radio online, în LAS VEGAS părţile 1, 2, 3 – KCOR Digital Radio Network, Radio station, 2791 Alnwick Ct, Henderson, Nevada 89044: Biological Transformations Healing with the Mind 1, 2 aici : https://youtu.be/YE0x_uGzXoM şi aici https://youtu.be/ESZniqvQylQ plus The high cholesterol myth, aici https://youtu.be/ci7JaOKH6-Y şi Interviuri în Spania: Partea 1 aici https://youtu.be/K477lnhZ2gA, Partea 2 aici https://youtu.be/HgLrjRRWwPM, şi Partea 3 aici https://youtu.be/8J-0FSq4gaM .
DACIA ART: https://dacia-art.ro/
Buna ziua. Asi dori sa stiu daca mai tine cineva Curs de Medicina Cuantica. sunt foarte interesat de acest curs.