O studentă reînvie tradiția străveche de Dragobete! Priviți ce a reușit să facă Patricia Marina Toma în satul ei natal (video)
Oare satul românesc mai are puterea de a renaște din propria lui cenușă?
După 27 de ani de sărbători de import în care ne-a fost indusă percepția că tot ce este românesc trebuie aruncat la groapa istoriei, un sat din Sălaj face pariu cu istoria.
Vorbim de satul Marin din județul Sălaj, în care voința unei tinere studente la U.B.B. Cluj, Napoca Patricia Marina Toma, reușește să catalizeze mari energii umane, tineri și vârstnici, într-un efort de renaștere a identității unui sat românesc din zona dacilor liberi.
Într-o suită de evenimente tradiționale lansate de Patricia Marina se înscrie și sărbătoarea de Dragobete organizată acum câteva zile în cinstea evenimentului de mâine, 24 februarie.
Veți vedea un grup de tineri consăteni de vârsta ei, mulți plecați la oraș, care i se alătură în acest efort de reconstrucție identitară.
Mai multe detalii despre evenimentele tradiționale (Ex. reconstituirea nunții bunicii sale după 75 de ani- http://www.cunoastelumea.ro/eveniment-extraordinar-reconstituirea-unei-nunti-traditionale-din-anul-1941-foto-si-video/ habe, șezători etc..) lansate de Patricia Marina, puteți vedea pe pagina de facebook a fiilor satului Marin, https://www.facebook.com/fiii.marinului/
Nu este nevoie decât de pasiune, muncă multă și profesionalism, ca satul românesc să re retrezească la viață.
Patricia Marina își propune încet încet să introducă un demers agroturistic de punere în valoare a satului ei natal, implicând fete și femei în relansarea artizanatului tradițional, al gastronomiei de altădată.
Conf. Univ. Dr. Avram Fițiu
Citește mai mult aici: România Noastră.ro
Am aici un mic paragraf din cartea Economia Rurala a lui George Maior cum traiau in regat taranii valahi la anul 1900 …..Citez .Te ingrozesci cand vedi ceea ce se petrece pe multe mosii de la noi …….
Pe multe mosii , di de di si in orice moment vedi teranul muncitor pe mosie ca sa ceara si imprumute lucrurile de prima necesitate , incepins de la pachetul de tutun si 100 gr. de sare ,de la ocaua de malaiu si fasole pana la cele mai mari trebuinte ale lui : opinci ,suman , etc .
Acesta dureaza de Lunea dimineta pana Dumineca sera necontenit , si pe multe mosii nu li se da nici bani nici producte , ci un bon catre carciumarul grec sau jidan din sat ca sa-i speculeze si aceia .
Vedi femeia teranului punend la ea acasa ,ola de mamaliga la foc ca sa ferba ,dar trimitind tot-odata dupa o oca de malaiu ori o jumetate de oca de fasole ..la curte ..si asteptiand cesuri intregi dupa chelar administrator sau comptabil de la curte , si pe mosie ca sa ii dea cele ce doresce ea …..
De ani buni, Valahia este cotropită de Imperiul roman de apus ,imperiu Corporatist concentrationar ,cu intentia dovedita de denaturalizare si dezpamintenire a populatiei autohtone originare valahe . Numele Romania e fals iar rumâni inseamna iobagi si ne-a fost dat ca se ne colonizeze si sclavizeze . Tara noastra se numeste Valahia , poporul se numeste valah si are drepturi individuale si colective naturale in teritoriul in care traieste .