Pare o PĂDURE… dar e un singur COPAC. Cum e posibilă o astfel de ciudățenie a naturii? (Galerie foto)
Unii oameni nu pot vedea pădurea din cauza copacilor, dar există situații (mai rare) în care, oricât te-ai strădui, nu-ți vei putea da seama de la distanță dacă-i vorba despre o pădure ori despre un singur copac. Într-o grădină botanică situată în apropiere de Kolkata (India) se află „Uriașul copac banyan”. Este arborele care atrage, la grădina botanică Acharya Jagadish Chandra Bose, mai mulți vizitatori decât toate celelalte plante expuse, provenite de pe cinci continente. Este arborele rege al grădinii botanice! (Galerie foto la sfârșitul articolului)
În secolul trecut, mărețul arbore a fost lovit de trăznet și, ulterior, a fost atacat de o boală. Din acest motiv, partea sa din mijloc a fost înlăturată, pentru ca restul copacului să poată fi salvat. Ceea ce se numește astăzi „Marele copac banyan” constituie, de fapt, o rețea de vlăstare interconectate și de mari dimensiuni, care deja ocupă o suprafață uriașă și care se află într-o continuă extindere.
Simplul fapt că toate aceste trunchiuri sunt conectate între ele face ca întreg ansamblul vegetal să poată fi considerat un singur organism, un singur arbore. Acest arbore aparține speciei „Ficus benghalensis”, care crește în mod natural în India și produce fructe similare unor mici smochine roșii, ce nu se mănâncă.
Cartea poate fi comandată aici: DACIA ART
Arborele are o vârstă de peste un sfert de mileniu. Nu se mai știe cine l-a sădit. În schimb este menționat în jurnale de călătorie ce datează din secolul XIX, ca un element inedit. Marele arbore a trecut prin două mari cicloane în secolul XIX. Atunci a rămas fără câteva dintre crengile principale. Datorită imensului număr de rădăcini aeriene, privitorul are impresia că arborele banyan are mai multe trunchiuri. Din interior, ca și din afară, pare mai dregrabă un codru întreg, decât un singur arbore.
Uriașul Banyan este un copac ce supraviețuiește și se dezvoltă prin această rețea complicată de crengi și rădăcini aeriene, după ce trunchiul principal i-a fost înlăturat în 1925. Actualmente, copacul ocupă o suprafață de un hectar și jumătate iar cele mai lungi crengi ale sale ajung până la aproape 25 de metri.
Un articol de Tomi Tohăneanu
Sursa: cunoaștelumea.ro
Fenomenal copac! Mă gândesc că și la plante se pot întâmpla asemenea „anomalii” la fel ca și la oameni. S-au văzut cazuri în care oameni loviți de un fulger, trăznet, … au început a vorbi limbi străine pe care nu le cunoscuseră niciodată. Oare ce se-ntâmplă în ADN-ul plantelor, animalelor, după asemenea fenomene?