Conform teoriei oficiale, în perioada de ocupație romană în Dacia, de 165 de ani, geto-dacii au fost supuși unui proces masiv de romanizare, autohtonii adoptând limba, cultura și tradițiile romane.
Mai mult decât atât, unii pretind că și după Retragerea Romană din anul 271, procesul de romanizare a continuat și s-a extins în zona dacilor liberi.
Ceea ce „uită” însă să spună acești apologeți ai teoriei false a romanizării este faptul că în perioada stăpânirii romane au avut loc un număr mare de răscoale ale dacilor și că neamurile dacilor liberi – Carpi, Costoboci și alții -, au atacat și au devastat castrele romane din Dacia ocupată în repetate rânduri.
Cu alte cuvinte vorbim de 165 de ani de conflicte și nesupunere.
Și atunci, nu vi se pare absurdă pretenția că dacii liberi care intrau în Dacia Romană pentru a-i ucide pe romani, în același timp în care se luptai cu imperiul, îi îmbrățișau limba, cultura și civilizația? Evident că este o pretenție absurdă!!!
În acest episod al serialului „Teoria falsă a romanizării dacilor”, împreună cu profesorul Mihai Popescu, vom vorbi despre stăpânirea romană în Dacia, nesupunerea dacilor și faptul că, în realitate, Imperiul Roman nu era preocupat de romanizarea autohtonilor.
Vizionează mai jos!
Acest episod este sponsorizat de Vișan Constantin Florin, George Artur Popa Bestea, Păunescu Andrei Virgil, Diac Alin Stefan și Jula Cristian Petru, serialul fiind realizat cu suportul Centrului Metropolitan de Cultură și Educație „Ioan I. Dalles” din București.
Daniel Roxin
Copertă: Gabriel Tora
DACIA ART: https://dacia-art.ro/54-tricouri