Rusia, o țară cu un teritoriu aproape de două ori mai mare decât Europa, respectiv de 72 de ori mai mare decât România, a ajuns la această dimensiune nefirească printr-o politică continuă de expansiune, de rapt teritorial.
Pentru că, atunci când te învecinezi în același timp cu Polonia, Norvegia, China, Japonia sau SUA și când ai 195 de minorități etnice pe teritoriul tău, este limpede că, în decursul secolelor, ai subjugat numeroase popoare.
Din nefericire, și românii au fost printre cei care au avut de suferit din cauza politicii expansioniste a Rusiei țariste, sovietice sau post-sovietice, iar în această emisiune vom vorbi despre unul dintre episoadele nefericite ale vecinătății cu rușii: Rolul acestora în răpirea Bucovinei de Nord, în data de 2 iulie 1776, teritoriu aflat astăzi în componența Ucrainei.
Pentru a lămuri acest subiect, l-am invitat alături de mine pe istoricul Adrian Iscru. (Cărțile istoricului Adrian Iscru pot fi comandate aici: https://dacia-art.ro/cautare?controller=search&s=adrian )
Vizionează mai jos!
Emisiunea face parte din serialul „Convorbirile Dalles”, un proiect al Centrului Metropolitan de Educație și Cultură Ioan I. Dalles din București.
Daniel Roxin
Comandă aici cărțile istoricului Adrian Iscru: https://dacia-art.ro/cautare?controller=search&s=adrian