S-a demarat un Mega-Proiect de restaurare a Sarmizegetusei Regia. Va costa 31 de milioane de Euro!!!
După decenii în care nu s-a petrecut nimic semnificativ la Sarmizegetusa Regia, un loc în care până și marile descoperiri post 1989 au fost făcute accidental sau de căutătorii de comori, iată că se anunță, în sfârșit, ceva remarcabil.
Astfel, Institutul Naţional al Patrimoniului împreună cu colectivul ştiinţific al şantierului arheologic al cetăţii dacice au prezentat vineri, 05 aprilie 2019, la Deva, documentațiile proiectului de restaurare și punere în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia. Conform acestui proiect, cetatea antică va fi restaurată în așa fel încât turistul va putea să vadă cum arăta aceasta în urmă cu peste 2.000 de ani. Proiectul este foarte ambițios și, dacă va fi realizat, va costa nu mai puțin de 31 de milioane de euro…
Iată ce a declarat Ștefan Bâlici, managerul Institutului Național al Patrimoniului: „Este un proiect major cum nu s-a mai făcut în România de mai bine de 30 de ani, un proiect de asemenea anvergură pe un sit arheologic. Acoperim toate aceste trei paliere şi aş zice, dacă m-aş referi la un gest pe care îl facem aici, care mi se pare cel mai important, este acela de recuperare a topografiei antice care e o topografie antropică. Sunt terase geometrice făcute de om, nu e un munte natural, e un munte care a fost prelucrat. În timp, aceste caracteristici geometrice şi rigoarea aceasta a formei s-au pierdut. Noi încercăm să recuperăm în primul rând această topografie şi apoi detaliile arhitecturale în măsura în care ruinele ne permit asta.” (Adevarul.ro)
Cartea poate fi comandată pe site-ul DACIA ART: https://dacia-art.ro/index.php/carti/carti-pentru-adulti.html
Practic, realizarea acestui proiect ar face ca antica capitală religioasă a geto-dacilor să își schimbe foarte mult înfățișarea și să se apropie mult de modul în care arăta acest loc cu două milenii în urmă, ceea ce, desigur, ar fi extraordinar.
Conform ziarului Adevarul, „elementele de beton adăugate de-a lungul timpului construcţiilor antice din Sarmizegetusa Regia vor fi eliminate. Vor fi demantelate blocurile de calcar de la Podeni adăugate în zona porţilor de acces ale incintei militare, ca urmare a restaurării de la începutul anilor 1980. Vor fi scoase, de asemenea, şi plintele convexe din calcar de Podeni, adăugate unor temple, a căror înfăţişare actuală denatureză realitatea istorică. Drumul antic pavat va fi refăcut şi vor fi realizate suprafeţe minerale care vor înlocui vegetaţia şi vor pune în evidenţă Templul Patrulater Mare, Templul Patrulater Mic, Templul Circular Mic, Templul Circular Mare, Templul Mare de Calcar, Templul Mic de Calcar, Templul Mare de Andezit. Zidurile antice vor fi recompuse, acolo unde blocurile de piatră s-au prăbuşit ori au ieşit din aliniament. Şi porţile Sarmizegetusei Regia, imaginate în anii 1980 vor arăta altfel.”
Să sperăm că se va trece în curând la fapte și că că cel mai important obiectiv istoric și turistic din zona Parcului Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina va deveni un loc de mare interes nu doar pentru români, ci și pentru turiștii străini!
Daniel Roxin
DACIA ART: https://dacia-art.ro/index.php/
Salut,
Am fost acolo acum 3 saptamani. Am fost profund emotionat sa vad cum se lucreaza…organizat, metodiuc…intr-un singur cuvant – uimitor de arheologic..
Am stat de vorba cu ” responsabilul de lucrare ” – un tip tanar cu o experienta bogata, despre tehnologia LIDAR, dimensiunile reale ale Sarmisegetusei, finantare, etc.
Concluzie : cu asemenea DACI, am putea sa ridicam Romania la masa bogatilor si nu oriunde, in capul mesei…avem cu cine….
Sa fiti sanatosi si, poate intr-o zi, Zamolxe va cobori printre noi.