Apele și munții României păstrează în taină, peste milenii, povestea oamenilor care au trăi cândva aici. În urmă cu peste 6.000 de ani, oamenii acestor locuri au creat culturi semnificative. Au iubit și au suferit, și-au căutat un loc într-o lume care, cu siguranță, li se părea misterioasă. De la ei ne-au rămas suficiente lucruri care să ne permită să înțelegem, măcar într-o anumită măsură, cine au fost…
Alături de cultura Cucuteni, Cultura Gumelnița a reprezintat apogeul dezvoltării umane în Europa, în urmă cu peste 6.000 de ani. Oamenii acestei culturi, o populație sedentară cu activități complexe, au reușit să lase în urmă capodopere artistice care îi uimesc pe specialiști. Printre lucrurile cele mai ieșite din comun se disting podoabele din aur și vasele ceramice pictate cu AUR, precum și statuetele unicat, cum ar fi Zeița de la Sultana și Vasul cu îndrăgostiți.
Potrivit specialiștilor, “studiile paleogenetice efectuate pe un lot reprezentativ de schelete provenite din necropole aparținând comunităților Boian și Gumelnița au relevat faptul că aceste populații sunt foarte apropiate genetic de populația contemporană din România, comparativ cu alte populații din Europa sau Asia.”
Mai mult decât atât, conform ziarului Evenimentul Zilei, la deschiderea expoziției “Radiografia unei lumi dispărute”, directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander Târnoveanu, a spus: „Prin venele multora dintre dumneavoastră curge sângele acelor oameni”.
Tocmai de aceea, cu gândul la uriașul patrimoniu cultural pe care îl are România, ne întrebăm în mod firesc de ce cărțile de istorie nu le spun mai multe copiilor noștri despre istoria străveche a acestor meleaguri? (Un spațiu numit de reputați savanți străini Vatra Vechii Europe)
***
Acest scurtmetraj pe care vă invit să îl urmăriți își propune să umple un mare gol de informație pentru publicul larg în legătură cu una dintre cele mai importante culturi care a existat pe teritoriul României de astăzi: Cultura Gumelnița.
Vizionare cu folos!
Daniel Roxin
DACIA ART: https://dacia-art.ro/
Impresionanta calitatea integrala a acestui film !
Multumim, domnule Roxin!
Exista si arheologia cuvintelor.
apa, apele sunt cuvinte vechi de acum 3 sau 4 mii ani si poate mai mult prezente in limba sanscrita ,o limba religioasa ca si latina si greaca mai tarziu.
APA in romana
APA in sanscrita.
asta e dovada continuitatii, si slavii nu au acest cuvant, nici germanicii.
buna calitatea filmului! tnks
tianli pastile
irigtor clisma
Impresionanta calitatea filmului
Superb realizat,magnific comentat! Consider alte cuvinte de prisos…
Daniel, esti unul dintre putinii oameni pe care ii admir fara niciun fel de retinere.
Cand voi fi din nou rezident in Romania, chiar daca nu am cine stie ce cunostinte cum tu ai, ori cine stie ce resurse, cu exceptia uriasului entuziasm si puternicului simt al datoriei fata de adevar si poporul roman, as dori sa imi pun fortele la dispozitia efortului reprezentat, cu brio, si de tine. Aceasta este o promisiune pe care mi-o fac mie, inainte de orice.
Si cum spunea unul dintre invitatii tai, de curand, simt ca e vremea sa pun si eu umarul la descoperirea noastra de catre noi, unii a celorlalti, cei care acum gandim la fel dar suntem necoagulati inca intr-o miscare, o forma vie cu fond – de care sunt sigur ca avem din belsug – dar si cu forma, acel corp in care spiritul isi face casa pe durata experientei noastre terestre.
Numai bine tie si noua, tuturor romanilor.
Exceptional !
Alo, Academia Romania, unde sunteti?
„…de ce cărțile de istorie nu le spun mai multe copiilor noștri despre istoria străveche a acestor meleaguri?”
Păi cum, dacă primim lecții de la occidentali, care sunt obsedați de originea scitică a Europei.
Cică, sciții ar fi strămoșii tuturor europenilor. Iar cultura europeană ar veni din pustiul Asiei.