Știai că în secolele trecute TREI IMPERII au vrut să dea numele DACIA țărilor românești unite?

Distribuie

Lasă un răspuns

Comentează ca anonim.

 1. Bună ziua, referitor la întrebările adresate.
  1 Da cred ca e oportun.
  2 Eu unul nu ma consider român, eu nu cred teoria de românizare. Eu sunt Dac.
  3 cred ca românii s-au săturat să fie confundați cu rromii.
  4 s-ar corectă o greșeală identitară.
  5. Academia română ar fi împotriva pentru ca ea face treaba europei nu a națiunii române.
  6. Nu cred ca factorii externi ar trebui să conteze când e vorba de revenirea la identitatea originală.

 2. Trebuie sa puna Dacia in loc de romania obligatoriu si sa dacifice tot fara sa intrebe populatia iar istoria trebe scrisa asa cum a fost ca vrea populatia ca nu vrea

 3. In privinta cuvantului rrom inventat cu prilejul schimbarii cuvantului tigan cuvant care defineste o populatie care a profitat enorm de schimbarea politica din decembrie 1989, … profita si acum…. sa fie sters din dictionarul limbii romane… tiganul este tigan si atat …sa se revina la denumirea de tigan-tiganca, la plural… tigani…. !! rrom – este cea mai mare ofensa adusa poporului roman !

  1. De la daci populatia romaneasca a pastrat straiele adecvate climei tarii, si alte tehnologii de producere a hainelor, a branzei, valtorile pentru lana, morile etc etc Urmasii dacilor si a altora care au convietuit cu ei , unii dintre ei adusi de catre Imperiul Roman, s-au numit ei insisi populatie latina, ca sa isi arate apartenenta la o civilizatie. Si altii i-au numit latini, datorita limbii pe care o vorbeau si o vorbesc pana astazi!

 4. Sunt intru totul de acord, cu mana pe suflet, inima si simtiri !!! Numai sa ne gandim la…moneda tarii…DAC…(in loc de 2000 de lei…2000 de DACI ) !!! Nu mai amestecam nimic…acelasi nume…aceeasi fiinta…acelasi spirit !!!

 5. Mă consider dac din fragedă tinerețe… şi sunt de acord cu schimbarea numelui țării în Dacia.

 6. Cred că ar fi cea mai bună initiativa ! Cred că numele de România, ca denumire de stat este o mare greșeală și este cauza tuturor nenorocirilor care se abat asupra acestui neam care și-a uitat identitatea națională și a adoptat numele invadatorilor , aidoma victimelor care manifestă atașament față de agresorii lor în Sindromul Stockholm ! Ce suntem noi , urmașii Romei , cum poate fi asta posibil în condițiile în care romanii au ocupat o parte insignifiantă din teritoriul Daciei ? Sunt 100% de acord cu schimbarea denumirii de stat în GETODACIA sau DACIA ! Am de mult ideea asta și mă bucur să aflu că mai există oameni care gândesc ca mine !

 7. Cui folosește ideea dacistă? Acești daci, ca neam, etnie, nație, etc., N-AU EXISTAT NICIODATA și nici o țară, care, oficial, ea însăși să se numească Dacia…Hărțile, unde apare numele Dacia, Datia, sunt romane sau mai târzii, medievale, deci denumirea este una livrescă… Deoarece romanii au denumit țara aceasta , Dacia, sau, prin intermediul lor, și cronicarii medievali sau alți istorici târzii, au denumit-o astfel, NU SE JUSTIFICA, ca noi, cei de astăzi, să cerem, să pretindem, ca țara noastră să se numească, Dacia…Am fost, dintotdeauna RUMINI-RUMUNI sau GETI, denumirea de români, fiind destul de nouă, din sec. XIX, sub influența latiniștilor, romaniștilor din Scoala Latinstă și a Scolii Ardelene, aflate sub influența Romei papale/Vaticanului…Dacă ar fi necesar ca țara noastră să-și schimbe denumirea, atunci nu ar trebui să fie decât Rumânia, Geția sau Rumunia…

 8. GETODACIA sau DACOGETIA
  Nu stiu cati dintre romani ar rezona la aceasta schimbare.
  Nu ar trebui sa ne intereseze aprobarea de catre alte state, indiferent ca de puternice ar fi, avand in
  vedere ca nu lezam prin nimic vreuna din tari

 9. DEX-ul spune ca rumin inceamna iobag, vecin, prost deci nu avem nimic in comun cu aceasta denumire. Si nici urmasii Romei in jafuri si cotropiri nu suntem. Deci daca tara asta trebuie sa aiba un nume atunci e DACIA.

  1. Ia-te după DEX… îți „dezvoltă” mintea și te „umple” de cultură! Altceva ai mai citit?! Dacia preistorică, de exemplu, sau încercări reușite, zic eu, de interpretare/descifrare/decodificare a plăcuțelor/tăblițelor de la Sinaia făcute, de ex., de Constantin Olariu-Arimin?! Vei vedea că denumirea de rumîn/rumân nu are legătură cu cea de roman și nici cu cea de țăran șerb/dependent/iobag, deși, în ultima ipostază, s-a folosit denumirea și pentru cea de țăran serv! Sau că denumirea oficială a Munteniei/Valahiei, în hrisoavele de cancelarie, secole la rând, a fost de Tara Rumâ(î)nească?!?!

 10. Eminescu stia de numele Dacia pe cale livresca. Tot asa si N. Densusianu, care a dat cartii sale, numele prezumtiv de Dacia, nume folosit de toti carturarii de la sfarsitul antichitatii, de cei medievali, umanisti ori renascentisti, precum si de cei de la inceputul epocii moderne, nume impus de Roma imperiala si apoi, papala (desi el a aratat, in cartea sa, aparuta postum, ca numele stramosilor nostri reali era de arimi, ri(u)mini, etc…). Numele acesta este impus de cuceritorii romani si de toti cei care, prin intermediul Vaticanului/Romei papale, au incercat si au reusit, din pacate, sa falsifice, sa denatureze si sa manipuleze, mult timp, pe toti cei interesati de trecutul omenirii iar in prezent, unii manipulatori se ascund in spatele dragostei de adevar, de istorie reala, castigand nu putini adepti, care, partial/total ignoranti, fac jocul (constient/inconstient) sinistru al Ocultei sionisto-masonice……. Numele tarii noastre, din antichitate, este mentionat, clar, fara echivoc, pe placutele/tablitele de la Sinaia: DIO GETIA/ DIO GETA, iar numele poporului era de GET, RUMUN, RI(U)MUN, nu cea de dac…DACII erau, de fapt, o „mladita” a getilor, nu una regionala, de trib, ci era numele castei/elitei razboinicilor geti, locuitori in DAVE, numiti de aceea si DAVI, deci armata permanenta, DACO ARMOSA…
  Toata aceasta manipulare diabolica are ca scop impiedicarea renasterii nationale a r(u)omanilor/getilor…………….

 11. Denumire de „Dacia”, ar fi cea mai corecta pentru tara noastra. Asa ar fi cel mai corect si fata de stramosii nostri, si fata de istorie, si fata de ceea ce suntem cu adevarat !! Ar fi si frumos, si util. Ne-am distinge si de rromi, sau de alte genuri de asemanari

 12. Pentru Marian: interesante argumente! Dar… zuceri de genul: „eu sint get-beget” sau „eu sint d’aci” ma fac sa cred ca limbajul popular indica ceva ce nu ar trebui neaparat argumentat cu DEX sau alte scrieri. Nu neaparat!

 13. DA, DORESC FOARTE MULT, CHIAR ESTE INDICAT, CA NUMELE ȚĂRII NOASTRE, NUMELE PĂMÂNTULUI NOSTRU SĂ FIE DACIA :GETO-DACIA. SPER SA REUȘIM CÂT MAI REPEDE. AR FI O REPARAȚIE ISTORICA, O ÎNTOARCERE LA RĂDĂCINI, LA ADEVĂRATA ISTORIE.

 14. Dacia … denumire Romana . Getia … denumire Greacã . Oare ei , strãmosii se strigau dacule , getule . Get are ceva ce tine de credinta , dac …probabil un rang militar-politic.
  Trax a fost fiul lui Ares si un mare conducãtor de-al nostru . Traci au fost denumiti toti in cinstea maretului zeu-împãrat Trax.
  Cea mai veche denumire pt Tracia …era Aria .
  Carpatii se numeau Carpétra …Piatra-luminoasã .
  Vã place sau nu …noi acuma suntem în Agharta . Conducãtorii din munti care poartã Thîrs .

 15. O idee. Dacă Olanda a reuşit să schimbe numele în Netherlands pentru a scăpa de eticheta de ţară a drogurilor şi a prostituţiei..
  Romania nu poate să schimbe numele în Dacia/Getica/GEȚIA pentru a scăpa de eticheta de ţară a romilor/roma/romani people/romanes?
  – –
  Olanda nu va mai exista, în actele oficiale, din acest an. Începând cu 2020, ţara şi-a schimbat numele şi va purta de acum titulatura oficială de „Ţările de Jos” (Netherlands).
  De la instituţii publice şi locale, la instituţii de presă şi companii private, toate trebuie să treacă şi să folosească noua denumire.
  Conform sursei citate, guvernul speră ca prin această modificare ţara să scape de eticheta de „ţară a drogurilor şi a prostituţiei”.
  https://www.digi24.ro/stiri/externe/tara-din-europa-care-si-a-schimbat-numele-de-la-1-ianuarie-2020-1240143
  «Nu vor să mai persiste această confuzie. Așa că, pentru a termina cu această sinecdocă (când partea se ia drept întreg), statul a decis să acționeze. Începând cu 1 ianuarie, numele Olanda va fi retras din toate documentele pentru ca țara să nu mai fie desemnată decât prin numele său administrativ.»
  https://www.digi24.ro/stiri/externe/ce-se-va-schimba-in-lume-in-2020-1238936

 16. Sînt un dac. În liceu am avut profesori de istorie deosebiţi, cercetători. Dacia este o opţiune cu şanse mari de acceptare, dar este o acceptare a unei erori de logică.
  Limba este elementul de unitate a poporului nostru. Am mai amintit de limba „TGD to ghidu”, atît de bine cercetată de profesorul Grigore Albu. Aceasta este limba care a dat unitatea lingvistică şi a produs difuzarea în întreaga Europă. Colaboratori din Irlanda, cunoscători de celtă veche, mi-au confirmat rădăcinile TGD ale limbii lor.
  Dacii erau numai o parte dintre Traci. Dacă vrem să ne subliniem rădăcinile, atunci TGD, Traco-Geto-Dacia este imaginea de unitate, imagine bazată pe unitatea lingvistică. Mulţumesc pentru informaţiile furnizate.

   1. Ma bucur ca mi-ai raspuns, cind si cind mai trimit cite un link, presupun ca ai observat. Alta similitudine, poate ti se va parea hilara sau irelevanta: numele irlandez de familie O’Pry nu iti aminteste de…. Oprea al nostru? De altfel am o lista intreaga de similitudini dintre romana si engleza si nu ma refer la cuvinte provenite din latina. Trec printr-o perioada teribila (decesul mamei la inceputul anului), boala surorii mele (face radio si brachiterapie, are neoplasm de col uterin), sintem doar noi doua, la capitolul rude/prieteni nu are sens sa comentez, psihicul si emotionalul meu sint la pamint, job nu am (nu am cum, trebuie sa ingrijesc de sora mea), deci, in ultima vreme, nu mi-am mai completat lista si nu stiu cind o voi mai face. Eu si sora mea sintem fanii tai, daca ma pot exprima astfel. Iti pot trimite lista, ai adresa mea deja aici, am cont pe gmail. Si inca un lucru, vorba lui Colombo: in traducere, Prydain, inseamna Insula celor Puternici si, cum dacii erau cei mai viteji si mai drepti dintre traci, totul se leaga.

Sliding Sidebar