Subiect al unor mari controverse, Tăblițele de la Sinaia au stârnit imaginația multora…
Conform relatărilor orale, transmise peste timp, ele ar fi fost descoperite în secolul XIX, în timpul lucrărilor de construcție a castelului Peleș. Astfel, se spune că ar fi fost descoperite câteva sute de astfel de tăblițe din aur pe care guvernul le-ar fi oferit regelui Carol I. Acesta, înainte de a le folosi în interes propriu sau pentru finanțarea Războiului de Independență din 1877, ar fi dat ordin să se realizeze copii în plumb, care au fost păstrate inițial la Mănăstirea Sinaia. Apoi, o parte dintre copii au ajuns la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din București unde au zăcut neînregistrate până acum câțiva ani când cele 34 de tăblițe care au scăpat nefurate au fost trecute în evidențele institutului, la presiunea societății civile.
Considerate de mulți o arhivă a regilor geto-daci, de o importanță extraordinară, tăblițele au fost obiect de studiu și interpretare pentru mai mulți cercetători.
Unul dintre cei care au dedicat timp important descifrării secretelor acestor tăblițe din plumb este și colonelul (în rezervă) Eugen Nicolaescu, eminent matematician și expert criptolog, cu o îndelungată activitate în cadrul Centrului Național de Cifru și Transmisiuni Cifrate al României.
Cum în acest episod al emisiunii Adevăruri Tulburătoare îl am invitat chiar pe domnul Eugen Nicolaescu, vă invit să aflați ce anume a descoperit…
Vizionare cu folos!
Daniel Roxin
Emisiunea Adevăruri Tulburătoare poate fi vizionată la Nașul Tv în fiecare vineri, de la ora 22:00 și în reluare, duminica, de la ora 11:00
Restul episoadelor pot fi vizionate aici: https://www.youtube.com/user/roxindaniel/videos
Ce avem real sunt doar copii.
Si atunci pana gasim originalele nu avem ce vorbi.
Daca cineva facea in limba chineza sau maghiara niste placi cu Burebista?
Trageam conc;luzia ca suntem huni sau chinezi.
Limba pare o limba asemanatoare cu romana si greaca dar nu ne ajuta cu nimic daca nu avem originalele.Eu as intreba familia regala cat mai traieste despre ele. Poate face cineva vre-un interviu.
Inainte mai comenta si Florin Croitoru si altii da vad ca s-au lasat .
Ce pot sa va spun indiferent cine a facut acesta scriere cuvantul ON inseamna IN.
DABOGETU este in realitate D – AVOJETU adiva verbul A AVEA la timpul trecut DE AVUT
AVOJET-U = AVUT-U
JENUCLA = cetatea JENUCLA unde ingenuchiau la statuia unui zeu.
CAPIDAUA= CAPITALA sau unde era CAPUL tzarii care ii conducea care il gasim CAPALA.
MAIEREB in realitate MAIERU adica CEL MAI MARE poate luat de la galii MEIOR cel mai bun…
BASILEU DURO in realitate VASILEU inseamna REGE in limba greaca.DURO numele poate dupa DARIUS al persilor dar si a dura=a construi. DURO-STO-RUM oras al lui DURA. sto verbul a sta.
TRA-SO =exista in aromana si azi si inseamna CA SA sau INTRACEIA.
.
Total dezamagitor. Presupuneam ca un specialist in cifruri ar fi fundamentat descifrarea textelor, sau ar fi aratat macar un argument privitor la limba folosita. Daca nu se stie cu precizie limba in care au fost scrise tablitele, tot ce se spune despre ele este pura presupunere. Ca sa nu mai spunem ca nu exista nici o alta sursa care sa ofere detalii despre limba daca, toate caracteristicile si detaliile privitoare la aceasta fiind pure speculatii. Chiar facute de specialisti, speculatiile, neinsotite de dovezi, raman tot SPECULATIi. Pseudoarheologia lingvistica nu are nici o valoare stiintifica.
Salutare, tuturor tracilor de pretutindeni!
În primul rand, popor ales de Dumnezeu, Cel în Treime închinat, pentru a sluji cea mai mare slujba de închinare, anume Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Eu cred ca singura dovada a limbi vorbite de strămoșii noștri daci este aromâna.
Acești oameni care vin din Macedonia se pare ca sunt singurii care au păstrat ceva din limba strămoșilor noștri. Iar limba latina se pare ca s a format din acest dialect, aromâna și limba vorbita de armata Romana, formata din toate națiile și teritoriile cucerite de ei.
Totuși, eu sunt convins ca nu vom putea ști vreo data ce limba au vorbit strămoșii noștri traci, atâta timp cât nu avem dovezi scrise.
Ceva dovezi scrise avem, nume de rauri, de cetati, de plante , de regi…si alte cuvinte care le gasim si in limba romana.