Istoricul DAC OLTEAN, autorul unor cărți de referință despre istoria geto-dacilor (Religia Dacilor, Regii Dacilor și Davele Dacilor – care pot fi comandate AICI) ne oferă informații surprinzătoare despre un neam getic – TIRAGEȚII – care trăia departe, la granița Europei, tocmai în apropiere de capitala de astăzi a Rusiei.
Aceste informații, pe care Dan Oltean le prezintă într-un montaj video care vă permite să vedeți și spațiul pe care l-au ocupat pe hartă, cu milenii în urmă, este primul dintr-o serie video care ne vorbește despre neamurile getice mai puțin cunoscute de noi…
Daniel Roxin
Dan Oltean: Tissageţii este unul dintre neamurile getice ce nu locuia la Gurile Dunării şi pe Valea Dunării ori în Dobrogea, ci tocmai la fruntariile Europei antice.
Părintele istoriei, Herodot, îi descrie pe tissageţi ca fiind un popor numeros ce trăia la izvoarele fluviului Tiras (actualul Don). Prin urmare, tissageţii locuiau la nord de spaţiul scitic, în actuala regiune Tula, de la sud de Moscova.
Tissageţii, locuind la depărtare de geţii din Dobrogea, care în secolul 7 î.e.n. l-au avut în mijlocul lor pe Zalmoxis, nu au beneficiat de învăţăturile acestuia despre nemurirea sufletului. De aceea, tissageţii se deosebeau de geţii de la Dunăre din punct de vedere religios.
Acest neam getic se inhuma crezând că sufletul trăieşte pe mai departe în mormânt alături de trup, iar geţii de pe teritoriul de astăzi al României se incinerau, pentru ca sufletul să poată ajunge cât mai uşor în lumea astrală.
Aceasta înseamnă că cele două ramuri ale geţilor s-au despărţit înainte de secolul 7 î.e.n.
Despre cum au ajuns aceşti geţi să trăiască în regiunea Tula, de la izvoarele Donului, vom arăta în ultimul episod al acestei serii de filme – despre geţii de la fruntariile Europei antice – când îi vom putea compara pe toţi. Atunci vom prezenta deosebirile şi asemănările dintre neamurile getice, într-un tabel sintetic.
Următorul episod va fi despre tirageţi, despre geţii de valea Nistrului.
Dan Oltean
Cartea poate fi comandată aici: DACIA ART
Foarte interesante informatiile.
Geto-dacii, au locuit si in Panonia (Ungaria de azi), la momentul atacaurilor migratorilor asiatici asupra Europei.. Sunt dovezi arheologice de necontestat.
In momentul migrarii ungurilor in Europa, geto-dacii au locuit atat in Panonia cat si in Ardeal, unde romanii condusi de Glad, Gelu si Menumorut isi aveau teritoriile si cetatile, fortificatiil (cronicarul Anonymus al regelui Bella al III-lea, Gesta Hungarorum). Cetatile romanilor din acele vremuri pot fi vazute si azi).
Imi cer scuze, dar cred ca Tiras este Nistrul. Iar fluviul la gurile caruia traiau Tissagetii este Tanais, actualul Don. O greseala de traducere probabil.