Un lingvist spaniol aruncă în aer teoria romanizării. Se prefigurează o nouă controversă națională

Distribuie


Lasă un răspuns

Comentează ca anonim.

  1. Stimate Dle Roxin, nu puteti pune cartile la vinzare in format pdf sau epub, ca e mai comod sa le avem ca biblioteca electronica portabila:)

  2. Corect ca latinii de la Roma au cucerit cam jumate din Dacia. Dar sa nu uitam ca in sudul Basarabiei si Dobrogea erau cetati grecesti, ca apoi sa fie ocupate de imperiul roman mult inainte de cucerirea Daciei cam cu 200 ani aproximativ.Deci acele regiuni au stat mai mult in imperiul roman.

  3. „Latinii”- Romanii nu si-au propus sa latinizeze-romanizeze pe cineva cucerit de ei ci sa-l exploateze. Romanizarea este o fictiune si este o insulta adusa judecatii logice, bunului-simt, adevarului istoric…

  4. Desii suntem majoritar traco-geti sau daci cum vrem sa zicem, suntem si latini cam 20 % cum arata studiile genetice doar pe etnicii romani.Au venit si colonisti din imperiul latin si cum se scrie chiar de la Roma.Un autor antic il critica pe Traian ca multi colonisti au fost adusi in acea tara periculoasa.Si apoi latinizarea limbii daco-gete s-a facut in felul cum s-a frantuzit limba romana acum 100 de ani, adica cuvinte aduse de soldatii daci plecati in armata.Au fost doua legiuni dacice adica 10 mii soldati la 25 ani cat faceau serviciul ,inseamna in 175 ani ca au fost plecati7x 10 mii egal 70 mii de daci care au invatat limba latina din cateva milioane de locuitori cat avea Dacia atunci.Eu fac un studiu ca multe cuvinte din limba daca au intrat in limba Engleza si invers datorita acestor soldati.
    Unul din aceste cuvinte este BAIAT sau BOIAT care in engleza este BOY cu acelasi inteles.
    dacu dd

Sliding Sidebar