Un preot de pe teritoriul fostei DACII este autorul celui mai important manuscris al popoarelor nordice: CODEX ARGENTEUS

Distribuie

Lasă un răspuns

Comentează ca anonim.

 1. Faptul că Wulfila era născut în Dacia nu înseamnă că era dac. Era got, fiindcă atunci locuiau și goți atunci în Dacia. Povestea cu Vulpilă e (sper) doar o glumă…

  1. Iar gotii nu sunt decat o ramura a tracilor, ca si getii. Unii le-au spus getae, altii getii, altii gotii, altii gotzii, altii jetsii. Functie de dialectul tribului care il folosea.
   Si da, celtii, gotii, francii, saxonii si chiar vikingii se trag din traci !! Pt ca sunt triburi tracice.
   La fel romanii. Sunt la origine traci.

 2. Să nu amestecăm epocile. Toate triburile de care spui sunt indo-europene și au la origine aceeași limbă, dar nu înseamnă că doar tracii sunt adevărații indo-europeni. Dăm iar în sindromul săvescian de tip „tata lor” care murdărește inițiativa corectă dealtfel de a reanaliza misterele și trecutul nostru ca nație.
  Una peste alta documentarul mi s-a părut destul de slab în comparație cu cele realizate de Daniel.

 3. Te rog verifică datele în Wiki. Nu prea cadrează cu spiritul scrierii – în anul 600 e.n. nu exista nici o Dacie. Părinții lui Ulfila sunt greci din Capadocia, Turcia – luați sclavi de Goți și transportați la nord de Dunăre. Deși un caracter interesant, asemănător cu Sf Patrick al irlandezilor, povestea lui Ulfila e o ilustrare a cât de amestecate au fost popoarele la nordul Dunării.

 4. Salut Daniel,
  Am o remarca in privinta textului. Si anume: „preotului Wulfila, al cărui nume era, probabil, Vulpilă.”
  Am inclinatia sa cred ca este vorba de un nume de familie des intailnit la romani, Lupu.
  In limbile germanice Wulf se traduce Lup. Iar filla sau fila sau ceva asemanator este apropiat de file, index, fisier… Deci, s-a potrivi mai bine filele lui Lupu sau fisierul lui Lupu.
  Doar o parere.

Sliding Sidebar