Zeul Lup și doinele care vorbesc despre Dunăre… în Lituania. Legătura cu DACII

Distribuie

Lasă un răspuns

Comentează ca anonim.

 1. Ma intreb daca Maria Gumbutas stia aceste detalii. In orice caz, doinele si traditiile lituaniene din copilaria ei au determinat directia omului de stiinta de mai tirziu (UCLA, USA).

 2. Colateral cu subiectul discutat, odata cind vorbeam cu o colega din afganistan, am mentionat cuvitul ”cioban”, la care colega mi-a zis ca la ei e un trib mai deschis la culoare, care nu se amesteca cu altii, si care se autonumesc ”ciobani”, folosind exact cuvintul din romana. De mentionat ca in afganistan se afla un amestec de populatii, fiecare cu limba si genele ei.
  http://dienekes.blogspot.de/2012/03/rare-look-at-y-chromosomes-of.html
  Cel mai hazliu e ca unii zic ca ” cioban” ar fi cuvint sirbesc/ slav, iar slavii/rusii ca ar fii turco-tataro-iranian, dar nici unu nu ar recunoaste nici picatzi cu ceara, ca s-ar putea sa fie traco-dacic 100%.
  Din linku: http://ensr.dict.cc/?s=shepherd vedem ca sirbii il numesc ”pastir’ / ciuvar”, rusii- ”ciaban”,turcii-çoban, iranienii – Šubān/shuban, de unde e clara treaba ca nici slavii, nici turcii si nici pershii nu prea se ciobaneau ei de felu lor, ca precis ar fii transmis mai departe si alte cuvinte din oierit. Plus ca cuvintu in sine, ca structura interna, nu seamana cu limbile mai sus- mentionate.Wiki in rusa da explicatia: According to the dictionary Vasmer , Russian Shepherd borrowed from Turkish and Crimean Tatar çoban « shepherd ,” which , in turn, goes back to the Persian šubān « shepherd .” In all likelihood Fasmer meant by Turkish- Turkic languages ​​. Given the early contacts with Russian nomadic tribes ( Polovtsy , Pechenegs , and so on . D . ) The penetration happened in the 1st millennium BC. e . , as well as later in the period of the Golden Horde.
  Curios ca europenii din jurul dacilor, au fiecare alte denumiri pt aceeasi meserie, semn ca s-au dezvoltat simultan cu pop tracica/dacica vecina: greaca προστάτης=prostate[protector;patron]/ τσοπάνης=tsopánis [un fel de tzoparlan:)], albaneza-bari, germana – hirt/schaefer.
  Deci iata inca o dovada de iradiere populationala din spatiul carpatin pe directia orient.

 3. Latina este mult mai apropiata de Lituaniana decat limba romana.
  Totusi asemanarea de cuvinte se datoreaza faptului ca in vechime poate 5 mii ani in urma erau populatii inrudite est europene.Un exemplu autentic Dacu dd.
  Cuvantul MAL il gasim in lituaniana tot MAL si inseamna malul apei. In limba albaneza avem cuvantul MAL dar inseamna munte.Cred ca dacii spuneau tot MAL.
  Deci balticii au cuvinte si in albaneza.

 4. In Harta interactiva genetica a lumii rominii au un mare procent de gene comune cu lituanienii. De unde ?

 5. Stimate domn Roxin,
  apreciez foarte mult dragostea dvs. de patrie si de adevarul istoric atat de mult ascuns si furat pe care dvs. il aduceti la lumina spre incurajarea noastra a tuturor! Eu sunt un traducator cu experienta de 5 ani in traducere din dacica (romana, sic!) inspre engleza si invers si sincer sa fiu tare as vrea sa impartasesc video-urile dvs. de pe Youtube cu amici din strainatate dar ma lovesc mereu de faptul ca nu inteleg limba noastra atat de frumoasa. Pe langa aceasta ce frumos ar fi ca si vorbitorii de limba engleza din intreaga lume sa afle adevarul minunat pe care il scoateti la lumina si il demonstrati cu atata detaliu! De aceea, tare imi doresc sa colaborez cu dvs. in traducerea audio a video-urile dvs. pentru a le imbogati cu subtitrari in limba engleza. Daca aveti nevoie si interes in acest subiect, mi-ar face mare placere sa ma contactati prin email, am sa va trimit CV-ul meu si putem discuta mai multe detalii. Cred ca deja puteti vedea email-ul meu atasat la acest comentariu, deci voi evita sa il scriu aici in public. Va rog tare frumos, si in caz de raspuns negativ, sa imi scrieti aici, fie numai printr-un comentariu, astfel voi sti ca cel putin ati citit acest mesaj. Va multumesc pentru atentie, si va doresc mult succes in continuare!

  Cu multa stima si respect,
  Raul

  1. Multumesc pentru propunere! O sa pastrez contactul dumneavoastra. Cateva dintre filmele pe care le-am facut au subtitrare in engleza sau in ate limbi…

 6. Nu doresc ocupatie rusă, nu țin cu rușii, dar nu pot să nu ințeleg că Ucraina nu se comporta bine cu unele teritorii care erau proruse. Exista si un acord de la Minsk…
  Eu mă întreb oare nu ar fi trebuit, o discutie multinatională si un alt acord in loc de acest razboi si in loc de atâta minitie consumată ?.

Sliding Sidebar