Din Antichitate și până acum, lumea a fost dominată de imperii. Este cumva în natura sa primitivă ca omul, chiar dacă are suficient, să vrea și mai mult, să vrea și ce are celălalt.
Astăzi, o mare parte a planetei, inclusiv noi, suntem în cătarea altor tipuri de imperii: Marile corporații, imperiile mascate ale noilor vremuri.
Așa cum probabil știți, există corporații care sunt mult mai puternice financiar sau ca influență globală decât o țară ca România. Adică societăți comerciale cu cifre de afaceri mult mai mari decât PIB-ul României și cu pârghii de influență în diverse guverne, de pe toată planeta.
De altfel, orice observator inteligent a înțeles deja că o parte dintre legile care se votează la noi sau în alte țări au o formă și un conținut menit să servească interesele corporatiste, iar corporațiile acumulează tot mai multe active pe toată planeta, în detrimentul națiunilor lumii.
O consecință a acestor vremuri dominate de acest tip de imperialism, este faptul că România, o țară foarte bogată, cu resurse mari de orice fel și cu un potențial turistic de poveste, are datorii imense și tot mai puține active care să îi aducă profit.
Asta înseamnă că, în acest ritm, nu vom putea plăti niciodată datoria externă, care va tot crește și, probabil, ne vom pierde chiar și puțina suveranitate pe care o mai avem.
Pentru a vorbi pe această temă, l-am invitat la Convorbirile Dalles pe actorul, regizorul și scriitorul Dan Puric.
Vizionează mai jos!
Daniel Roxin
DACIA ART: https://dacia-art.ro/
Daniel, apreciez munca ta, am o bucata cheie de informatie,
De ce academia romana, poporul roman respinge legatura dacica…
Motivul sta in revolutia de la 1848 in care a avut procesul de nation-building al romaniei…
La vremea aceea aveam nevoie de alierea cu vestul, de aici intelectualii nostri au vopsit istoria si au de-chirilizat si de-slavizat romana, pentru a creste profilul romaniei in ochii vestului, pentru un sprijin politic (eram atunci intre 3 imperii)
Vulturul roman pe blazon, imbogatirea limbii cu cuvinte frantuzesti si italienesti si eliminarea a ce era considerat “neaos” odata cu standardizarea limbii au fost metodele… acelei falsificari cu scopuri pur politico-militare
Cand intelegem de ce s-a falsificat, intelegem cum sa o combatem..
Pentru ca adevarata istorie defapt ne leaga de lumea romanica intr-un mod mai autentic decat impostura vulturului roman de pe stema.
Oamenilor trebuie mereu explicat ca adevarata istorie nu doar ca ne leaga, dar ne ofera un rol mai de seama in lumea romanica (din care incontestabil facem parte, este ceva ce nu schimba adevarata istorie)… ceea ce sustin si academici straini…
cand va fi asta explicat in emisiunile dumneavoastra mai bine, atunci vom avea cu totii mai putina rezistenta.
Este lucrul prost inteles ca “daco-patia” reprezinta o izolare de popoarele romantice, ceea ce trebuie explicat mai bine. Nu e o izonare, ci transfera centrul de greutate al lumii romantice mai aproape si ne leaga mai strans