Cu ocazia intrării triumfale în Roma a împăratului Constantin cel Mare oamenii… “s-au strâns în jurul DRACONILOR”. Cum se explică acest citat antic?
Cu ocazia intrării triumfale în Roma a Împărtului Constantin cel Mare (împărat roman de origine TRACICĂ), oamenii “s-au strâns în jurul draconilor, legaţi cu vârfurile aurite şi ferecate în pietrele strălucitoare ale suliţelor, umflaţi de un vânt mare şi astfel şuierând ca şi stârniţi de mânie, lăsând să fluture în vânt cozile ample”, ne spune Ammianus Marcelinus, în lucrarea „Rerum gestarum”.
Ammianus Marcellinus (născut cca. 332 în Antiohia pe Orontes, Siria – decedat în 395, probabil la Roma) a fost un general roman de origine greacă și ultimul mare istoric latin.
Cum a fost posibil ca în prima parte a secolului al IV-lea d. Chr, romanii, de la soldați până la civili, să se strângă în jurul draconilor (dacici)? Chiar dacă, la prima vedere, pentru cei neinformați pare o informație necredibilă, în realitate lucrurile sunt cât se poate de firești și de logice.
Pe de o parte, draconul dacic intrase deja de mulți ani în dotarea armatei romane, iar unitățile militare formate din geto-daci erau un lucru obișnuit în acea vreme în armatele imperiului.
Pe de altă parte, să nu uităm că împăratul de dinaintea lui Constantin cel Mare a fost împăratul GALERIUS – un împărat de origine geto-dacică care, potrivit autorului antic Lactantius, consilier al lui Constantin cel Mare, a vrut chiar să schimbe titulatura imperiului, din Imperiul Roman în… Imperiul Dacic (o spune clar în lucrarea De mortibus persecutorum).
Mai mult decât atât, împăratul Galerius a reușit o victorie importantă împotriva perșilor bazându-se în special pe trupele militare formate din geto-daci. Ne-o arată foarte clar Arcul de Triumf ridicat de Galerius la Tesalonik, în Grecia, un monument pe care veți descoperi și astăzi fețele și îmbrăcămintea geto-dacilor, alături de draconul dacic, sărbătorind victoria (monumentul este ridicat la 200 de ani după războaiele dintre Decebal și Traian).
Nu în ultimul rând, Arcul Triumfal ridicat de împăratul roman de origine tracică Constantin cel Mare la Roma (în secolul IV d. Chr) are pe el nu mai puțin de 8 statui de nobili daci, în poziții demne, ceea ce ne arată încă o dată importanța pe care o aveau geto-dacii în Imperiului Roman, la acea vreme.
Prin urmare, citatul prezentat la începutul articolului își găsește logica firească, prezentându-ne o realitate inedită, de care fug însă mulți dintre istoricii noștri!
Daniel Roxin
Ilustrație dracon: Gabriel Tora
Comandă tricoul aici: DACIA ART
Donmule Roxin, nu stiu cat de buna este sugestia mea, dar consider ca popularizarea articolelor dvs. pe alte situri ar fi benefica, ca de exemplu https://www.ancient-origins.net/about-us sau incercati o tradurere a acestui site in engleza ca pasionatii de istore din jurul lumii sa aibe acces la aceste studii nu numai publicul roman. Nu am cercetat cine e in spatele acelui site propus de mine, dar as posta in forum-uri… din pacate timpul meu nu imi permite traducerea lor.
Stimatului Nostru Domn Roxin, ii sugeram sa se inscrie pe Patreon.com ca sa il putem sustine material. Sintem o familie care locuieste in New York si sint convinsa ca nu sintem unici in aprecierile emisiunilor dumneavoastra. Avem mare nevoie de ‘sapaturile’ in istoria noastra care continua sa fie acoperite si invaluite in necunoscut. Citiva ani in urma am fost in Bucuresti si incercam sa-mi conectez fiica radacinilor stramosesti ducind-o la palatul lui Tepes. Am fost atit de dezamagita sa vad cum nu aveau personal suficient si cred ca nici jumatate din vizitatori nu plateau intrarea. Banuiesc ca daca ar fi luat cineva vreo caramida din structura palatului, nu ar fi sesizat nimeni. De aceea macar lucrarile dumneavoastra, scumpule si harnicule domn Roxin ne fac un pic de dreptate. Va rugam sa ne spuneti cum putem sustine munca asidua pe care o depuneti. Dumnezeu sa va tina sanatos si sa va dea putere sa continuati lupta pentru dreapta istorie a Rominiei si poporului ei pe paminturile sfinte lasate noua.
Pe tineret îl doare în cot de istoria dacilor. Ei prefera sa se creadă romanii învingători și sa își dea checkinuri pe instagram. Oricum acum mai nou asistam la americanizarea tineretului, care mai au un pic și își spun americani și majoritatea se visează în America. Foarte trist, dovada clara ca suntem o tara ocupata. Mentalitățile globaliste, progresiste au mare prindere printre generațiile noi. Dacă tinerii sunt asa, România o sa aibă un viitor sumbru și din păcate nu poți sa faci nimic. Nu se prea înghesuie sa va citească articolele. O gloata de degenerati.