Falsurile istorice sunt demolate: Rădăcinile Indo-europene ale limbii române – cu Mihai Vinereanu. VIDEO

Lasă un răspuns

Comment as a guest.

  1. Felicitari Daniel! Sanatate si recunostinta.
    Sa speram ca anul 2018 o sa fie un an exceptional.

  2. Limbile indo-europene au multe cuvinte comune si mai ales multe cuvinte din limba sanscrita…o limba in care au fost scrise printre primele texte religioase dar si poezii…filozofie…etc.Totusi ceva ma face sa cred ca si Alexandru Macedon a avut o mare contributie prin aducerea culturii traco-macedonene, a culturii grecilor si chiar ilirilor in zona nordul Indiei.

  3. Daniel , as dori sa adaug ceva fara sa creez animozitati ci sa clarific situatia istorico – comerciala . Toate activitatile religioase si politice sint bazate pe relatii comerciale contractuale . UCC universal comercial code . Limba romana nu exista , este cum ai zice
    limba corporatista sau limba fascista ?! Termenul -român sau limba româna sint termeni falsi , unul numind un statut social -rumân sau român e acelasi lucru si inseamna RUMÂN s. (IST.) iobag, șerb, vecin, (rar) serv, (înv.) prost. (Țăranul dependent se numea „iobag”, în Transilvania, ~ în Țara Românească și „vecin”, în Moldova.)http://www.dex.ro/rum%C3%A2n iar limba româna ar insemna limba sclavilor romanizati -sclavizati , d-asta se zbat „intelectualii” iezuiti ai Vaticanului de 200 de ani sa ne convinga va nu sintem traca-daco – geto valahi ci „romani ” cu scopul de a ne Deznaturaliza , fiind deznaturalizati si acceptind „silentio acquiesce ” in tacere fara protest , ei ne-au Desposedat legal de drepturile noastre asupra teritoriului si resurselor si ne-au românizat = sclavizat in matrixul roman . Termenul România nu denumeste teritoriul nostru istoric natural ci Corporatia inventata la 1861 sub diligentale Vaticanului , cind voievodatele Valahia si Moldova au trecut de sub controlul otoman sub controlul roman vatican . Vinereanu stie multe dar nu le-a perceput pe toate . Limba vorbita de noi este limba valaha .

  4. Nicu Cohen greseste PRO-FUNDUS
    Normal ca ROMANII in Transilvania ereau RUMANI SCLAVI la austro-hungari….dar a trecut…dar tinem minte.

  5. Felicitari dle Daniel Roxin pt toata activitatea dvs.pusa in slujba neamului nostru.E mare nevoie de personalitati ca dvs.pt a pune in lumina asa cum dvs.o faceti, istoria noastra , valorile culturale si spirituale ale romanilor.Aceste informatii, uitate neglijate sau ascunse voit de detractorii nostri sunt prezentate de dvs.intr-un mod atractiv, pertinennt, obiectiv in fata lumii si contribuie la o mai dreapta imagine asupra noastra, a romanilor.Aveti determinarea si curajul sa faceti lucruri formidabile ! Va sustinem ,va incurajam si suntem alaturi de dvs. in toate demersurile dvs.

    Bravo, jos palaria ! Dati dovada de un inalt patriotism !

    Sa va dea D-zeu ani multi inainte pt a continua aceasta exceptionala munca !
    Cu toata consideratia si admiratia , inca o data , FELICITARI !

    Angela, din Canada, Montreal

  6. Subiectul abordat în interviul cu dl. Mihai Vinereanu este de actualitate. Necesitatea revizuirii dicționarului etimologic al limbii (DER) și a DEX-ului a fost propusă și susținută de mulți lingviști români de ceva timp. Ideea este ignorată de lumea academică din România. Revizuirea DER și DEX trebuie să aibă în atenție limba vedică, cea mai apropiată de limba proto- indo – europeană (PIE), mai exact limba Rig Vedei, care conține circa 30 000 de cuvinte ale PIE. Aveti curaj, domnule Daniel Roxin. Succes.

  7. Interviul dumneavoastră este deosebit, mi-a răscolit amintirile despre lupta mea pentru limba noastră. Bunica mea a fost lingvistă formată la universitatea din Cluj. Dînsa, la 90 de ani, m-a rugat să nu accept schimbările, făcute de neaveniţi, în scrierea „oficială”. Bunica, Dumnezeu să o odihnească, nu a apucat să vadă a treia lovitură dată limbii române de DOM2, tot producţie a Institutului de lingvistică a Academiei, scrierea preponderent fonetică. A doua lovitură dată limbii române a fost cea fonetică iniţiată de un post de televiziune printr-o crainică devenită subiect al cărţilor de istorie. Prin imitaţie, generaţiile noi au ajuns să nu înţeleagă accentele şi muzicalitatea limbii şi au dezvoltat un proces de aducere în limba vorbită a unor barbarisme inutile. Acest proces părea că este folosit de cei care nu cunoşteau limba română, dar am constatat după mulţi ani că era bine condus şi respecta principiile descrise de Orwell despre non-vorba.
    Mi-ar fi plăcut să aud ceva referitor la limba „TGD to ghidu”, atît de bine cercetată de profesorul Grigore Albu. Dînsul spunea că noi am dezvoltat limba română din limba traco-geto-dacă de bază, de ghidare.
    Un subiect important istoric, în susţinerea limbii române, este scrierea. Plecînd de la tăbliţele de la Tărtăria, la scrierea sumeriană şi apoi la scrierea chirilică, teoria lui P.L. Tonciulescu, ne ajută să ne apărăm istoria.
    Vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi în susţinerea identităţii de neam. Este foarte important mai ales în situaţia actuală cînd ne apropiem rapid de momentul în care vom deveni, între graniţele actuale, minoritari.

Sliding Sidebar