NIASCHARIAN – Un film remarcabil în care savanții străini confirmă că prima scriere din lume este cea de la Tărtăria
Ce poate fi mai plăcut decât să vezi nume mari ale arheologiei și istoriei internaționale spunând că prima scriere din lume este cea de la Tărtăria și că cea mai veche civilizație din Europa este cea care s-a format în zona noastră, de-a lungul Dunării?
Ei bine, regizorul Leonardo Tonitza a reușit un lucru extraordinar: să filmeze artefacte de excepție cum ar fi Amuletele de la Tărtăria, Tăblițele din plumb din Tezaurul de la Sinaia, Codexul Rohonczi, Biblia lui Wulfilla, Gresia de la Cosăuți și multe altele și, în același timp, să obțină interviuri de la importanți cercetători străini și români în legătură cu cea mai veche scriere și cea mai veche civilizație.
Potrivit regizorului, primul documentar al trilogiei ‘”Niascharian”, cel pe care îl puteți viziona mai jos, este un film dedicat celei mai vechi scrieri din lume și continuității sale ca și scriere sacră pe parcursul a cca. 8 milenii, în teritoriul actual al României.
Cu speranța că acest film va fi pentru toți românii o sursă de revelații, iar pentru detractorii istoriei noastre o palmă zdravănă peste ceafă, vă invit să vă petreceți o oră și 17 minute alături de oameni care au lucruri importante să vă împărtășească.
Vizionare cu folos!
Daniel Roxin
DACIA ART: https://dacia-art.ro/45-carti-pentru-adulti
Inca un cuvant dacic cred ca iese la lumina.
Cum spuneau dacii la fragi.
Cuvinte atestate de origine dacica cum ar fi ;Priadila in limba daca in realitate Pfriadzila pentru ca asa citeau grecii antici, adica FRIAZILA , care cred ca insemna FRAGI. Cuvantul exista si la gali ca fresa si la greci ca fraula, si latini fraga.
Adica FRIADZI si articulat FRIADZILA.
Am scris o mică carte legată de istoria a ce se s-ar numi ”arta-marțială”, identificând punctul de plecare al acesteia în Europa, perioada ”indo-europeană” și nicidecum în Asia, așa cum se consideră îndeobște astăzi. Cartea amintește, pentru început, câteva chestiuni esențiale și acceptate în prezent, asupra indo-europenilor. Argumentez de ce aceste populații au fost localizate în urmă cu aproximativ 6000 de ani, parte în România, Ungaria și Serbia, iar limba româna este cea care a păstrat cele mai multe elemente ale limbajului original. Se identifică pentru indo-europeni relatări din antichitate, ce stabilesc cu o oarecare exactitate, denumirea și locul de origine (Platon/Atlantida). Observ la final că, indo-europenii au o parte a populației specializată pentru război, iar pregătirea acestuia, presupunea însușirea de tehnici de luptă fără arme, răspândite mai apoi prin Anatolia în India și Asia.
Varianta scrisă de mine poate fi îmbunătățită și am materialele necesare, pentru aceasta. Se poate citi în mod gratuit cartea și urmări bibliografia la:
https://play.google.com/store/books/details/Octavian_Ulici_ARTA_MAR%C8%9AIAL%C4%82?id=G7XhDAAAQBAJ
pentru engleză: Amazon.com