Art-Emis.ro: „La 31 iulie, Centrul pentru Controlul Bolilor (C.C.B.) din Atlanta recunoștea că cercetătorii săi nu au reușit să găsească nicio dovadă care să confirme că masca oferă vreun fel de protecție împotriva Coronavirus. C.C.B. recomandă ca în analiza cauzelor răspândirii virusului să nu se țină cont dacă se poartă sau nu se poartă mască” (Comentatorul politic Tucker Carlson, Fox News Channel).
Nu suntem atât de naivi încât să credem că obligativitatea purtării măștii, pentru miliarde de oameni, s-ar impune numai fiindcă politicienilor le pasă de sănătatea noastră. Este vorba de bani. De foarte mulți bani! Socoteala este simplă. O mască pe zi pentru cinci miliarde de oameni (aproximativ trei sferturi din populația lumii) înseamnă 1,825 trilioane de măști anual!
America, țara tuturor posibilităților
Început de aprilie, anul 2020, The New York Times: „Pe piața măștilor, spitalele, guvernele, făcătorii de bine și speculanții sunt, toți, în competiție. Șarlataniile și prețurile explodează”. Costul unei singure măști poate varia de la 1 dolar la cinci dolari. Au fost cazuri, imediat după declararea pandemiei, când pentru o mască s-a cerut și 70 de dolari. Iată ce declara jurnalistului Jack Nicas doamna Susan Houghtelling, responsabila cu aprovizionarea medicală pentru trei spitale aparținând Arnot Health, grupul medical Elmira, NY: „Toți acești oameni lucraseră în prelucrarea lemnului și, dintr-o dată, în mod miraculos, acum au acces cu toții la o abundență de produse medicale”. Brusc, mii și mii de comercianți și-au schimbat profilul afacerii. Au devenit distribuitori de măști. Unul dintre aceștia îi oferise doamnei Houghtelling cutii cu 50 de măști la prețul de 70 $ masca. Ea le cumpărase înainte cu 2,28 $ bucata.
Pretutindeni, cererea de măști este în creștere. Profitul, de asemenea.
Lily Liu, reprezentanta unui spital din China, spunea unui afacerist american care dorea să intre pe piața internațională a măștilor că în China au fost autorizate numai câteva fabrici pentru a produce măștile cele mai căutate, N95 (KN95, varianta chineză). În principal, erau foste fabrici de confecții care puteau fi transformate repede în mari producătoare de măști. „Ce se întâmplă la aceste fabrici este că dimineața devreme apare la poartă Franța, mai apoi, cam la timpul micului dejun, vine Germania, la prânz este prezentă Italia și mai târziu, după amiază, este prezentă S.U.A. Între timp, la poarta din spate, se bulucesc distribuitorii autohtoni, cărând cu ei teancurile de bani cash” spune ea.
Prin „bunăvoința” unor medici care sfătuiesc politicienii cu putere de decizie și, să nu uităm, ca urmare a intervenției O.M.S., pe întregul glob cererea de măști sporește într-un ritm amețitor. Guvernele unor state au decis ca fiecare țară să-și sporească producția pentru a se evita speculațiile internaționale. Raportându-ne tot la China, producția internă de măști a sporit de la 10 milioane pe zi până la 115 milioane pe zi într-o singură lună. De la început de februarie, la sfârșitul lunii. Și rata de creștere nu s-a oprit aici. Alte state au restricționat exporturile pentru a-și proteja piața internă. Pe nesimțite, s-a dezvoltat o adevărată filozofie a donațiilor. În paralel a fost pusă în scenă și reacției de negare a statutului de bun samaritean pentru adversarii politico-economici de pe „piața” donatorilor.
România, mai tare ca America
„The Washington Post” publica în aprilie 2020 un articol în care arăta că o societate comercială de la sud de București, Romwine&Cofee SRL, cu domeniu de activitate comerțul cu țigări și lichior, a câștigat o licitație de 12,6 milioane dolari pentru livrarea de măști medicale la un preț dublu față de prețul pieței. Oficiali ai statului erau amestecați în tranzacție. Alături de Columbia și Bangladesh, România era dată exemplu pentru corupția în timp de pandemie.
În luna iulie, jurnalista Sorina Matei publica un articol cu titlul „« Afacerea Pandemia » a început în România înaintea stării de urgență. Hocus-pocus cu prețurile măștilor” în care prezintă publicului rețele comerciale înființate special pentru a profita, împreună cu ministerul sănătății și cu alte agenții guvernamentale, de facilitățile pe care statul le acorda achizițiilor de materiale medicale în timpul stării de urgență. Toate destinate furtului din banul public. Prețul măștilor vândute statului român de aceste rețele de afaceri a oscilat între 42,09 lei per bucată (la 6 martie 2020) și 31,90 lei (la 20 martie același an). În luna ianuarie, În București, o mască se cumpăra cu 0,6 lei!
Teo Palade
Citește mai mult: Art-Emis.ro
DACIA ART: https://dacia-art.ro/
Eu folosesc măşti de mai mulţi ani şi preţul celor nemţeşti era de 0,35 LEI.
Pentru purtătorii de ochelari, intrarea cu mască de la temperatură joasă într-o incintă încălzită face activitatea imposibilă: ochelarii aburesc la fiecare expir !!
M-am tot gandit ,oare nu cumva marile corporatii au lucrat pe stoc in ultimii ani ? Ne mai avand unde sa-si vanda marfurile au inventat covitul zapacitul si purtarea mastii? .Azi multe firme care nu au avut nimic cu confectiile macar au trecut la producerea de mascute . Ei bine astea trebuiesc vandute . Si totusi nu inteleg frica oamenilor . Cati ani cred ei ca mai vor putea trai in frica ? Aseara la Antena 3 ni se spunea ca va dura pana la 10 ani . Brava natiune ,sa te vad cum ai sa rezisti? Nimeni nu se intreaba cat a furat guvernul ,dar ii voteaza . Ma ,suntem normali la cap ?
Nu, nu suntem.
nu cred că se mai dă jos masca vreodată. e vb și de o plăcere sadică a ălora cei mai de sus, care se delectează privind cum popoarele inspiră cam ce expiră…sigur văd asta ca pe o economisire de oxigen, deci o s-o țină tot așa!
FRICA este cel mai mre dusman al omului .Unii profita de acest fapt si raspandesc teama . Cine raspunde pentru oamenii care s-au imbolnavit de inima , sau de cei care au facut infarct ?
Salut Daniel,
Locuiesc in Franta, am inceput de curand sa traduc in limba romana cateva video reprezentative pentru vremurile pe care le traim. M-as bucura mult ca romanii sa le gaseasca utile, e important sa ne pastram mintea limpede si sa avem modele de bun simt daca ne simtim singuri sau neputinciosi.
Desi lucrurile importante se misca inca greu, in Franta apar multe reactii de luat in seama, oamenii incep sa-si invinga siderarea initiala si sa se organizeze mai coerent.
Multumesc!
https://www.youtube.com/channel/UCZaPiifWsjvCpKQt0Dm2XMA
mulțumim. am pus pe pag. mea
Cercel a fost reactivat – https://www.activenews.ro/stiri/Adrian-Streinu-Cercel-medicul-care-anunta-in-2006-moartea-a-2.000.000-de-romani-din-cauza-gripei-aviare-cere-teste-epidemiologice-agresive-si-masuri-mai-dure-Nu-ar-trebui-sa-vedem-pe-nimeni-pe-strada-fara-masca-162980 – „specialistul” face reclama produsului care trebuie vandut / impus.
Multumim pt interviurile din Franta ,super ,sa speram ca nu le sterge nimeni . Daca mai aveti va rugam sa ne oferti si noua .