Uriașul tumul (mormânt antic) de la Isaccea (Tulcea) – 120 de metri diametru, 37 de metri înălțime. Ce secrete ascunde?
Oare de ce autoritățile românești nu sunt interesate și nu vor să finanțeze cu adevărat cercetarea obiectivelor arheologice din perioada geto-dacică? Cu extrem de rare excepții, majoritatea banilor merg către obiective greco-romane.
Așa a fost, spre exemplu, și cazul finanțării arheologice din anul 2016, care ne prezintă o situație halucinantă: niciun șantier arheologic din regiunea Moldova nu a fost finanțat (indiferent de perioadă sau cultură), în schimb au fost finanțate 14 (paisprezece) șantiere din Dobrogea (Tulcea și Constanța), dar ATENȚIE: din cele 14 niciunul geto-dacic, deși e plină această zonă de istoria strămoșilor noștri. Banii s-au dus pentru obiective romane și grecești!!!
În Dobrogea, printre multe alte obiective arheologice, există și un număr uriaș de tumuli (morminte antice). Doar în județul Tulcea sunt aproximativ 400.
Aici, la Agighiol, căutătorii de comori au scos la lumină, la începutul secolului XX, un tezaur getic impresionant din aur și argint, cu o simbolistică extraordinară care face legătura cu Zalmoxianismul, potrivit istoricului Dan Oltean.
Cu toate acestea, nici Ministerul Culturii, nici autoritățile locale, nici arheologii din zonă nu au fost preocupați să reconstituie acest tumul și să îl aducă în circuitul turistic.
Bulgarii, în schimb, o fac din greu cu tumulii lor, promovând la nivel mondial atât obiectivele tracice, cât și pe cele geto-dacice, vorbind despre traco-geto-daci ca despre strămoșii lor.
În Bulgaria, o mulțime de tumuli au fost cercetați, iar comorile tracice au ajuns să fie expuse și la Muzeul Louvre din Paris. Dacă pentru bulgari și restul lumii cultura traco-geto-dacică este una majoră a antichității europene, pentru mulți dintre „specialiștii” noștri, traco-geto-dacii au rămas un popor barbar, primitiv, de care le este rușine! Prin urmare, mai ales în Dobrogea, nu prea vor să audă de geți!!!!!!!!
Dan Oltean, istoric: „Aceleași autorități și aceeaiași cercetători nu sunt în stare să inițieze cercetarea la unul dintre cei mai mari tumuli funerari din Europa. Acesta se găsește lângă Isaccea, la sud de anticul Noviodunum, măsurând 120 de metri ca diametru și 37 de metri înălțime. Investigarea acestui monument funerar, neatins încă de căutătorii de comori, ar putea asigura o mare surpriză… Prin inventarul său complet acest mormânt ar oferi una dintre marile descoperiri arheologice ale secolului XXI, aici putându-se afla înmormântat unul din marii regi ai geților.” (Religia Dacilor, pag 73)
Ca să aveți o idee despre dimensiunea tumului de la Isaccea imaginați-vă, prin comparație, diferența dintre acesta, care are 120 de metri diametru și 37 de metri înălțime și cel de la Agighiol, care avea doar 32 de metri lățime și doar 2 metri înălțime sau celebrul tumul din Bulgaria – Golyama Kosmatka – unde s-au făcut descoperiri impresionante, care are 90 de metri în diametru și 20 de metri înălțime.
În condițiile în care tumulul de la Isaccea nu a fost jefuit până astăzi, în interiorul lui s-ar putea găsi lucruri impresionante. Pe cine ar deranja o astfel de descoperire? Cu siguranță, nu pe români! Deci?
Daniel Roxin
Vizionați mai jos un scurt metraj pe care l-am făcut în anul 2014 și în care sunt prezentați mulți tumuli deosebiți de pe teritoriul României:
DACIA ART: https://dacia-art.ro/
Dacii au avut alfabet , limba scrisa ? De ce nu a ramas nimic despre asta ?Sunt dovezi verificabile ?
Omraam Mikhael Aivanhov, maestrul bulgar al „cultului” solar, precum si maestrul sãu, Peter Deunov – au mentionat ca Bulgaria va juca un rol deosebit si esential in istoria omenirii pentru ca sunt pastratorii sufletului uman, ca traire. Daca vezi esenta sufleteasca a bulgarilor, vei vedea ca nu este diferita de cea pe care o am eu sau tu ca si români, dar ei au pastrat coeziunea sufleteasca ca fiinte nationale, de d’acii a prezentului continuu
Pe baza dogmelor in vigoare sunt construite cariere universitare si in cercetarea istoriografica, inclusiv arheologica – cam greu cei in cauza sa schimbe ceva atat de radical si sa recunoasca importanta traco-geto-dacilor. Asa ca mergem inainte cu imprumuturile romane, grecesti, cumane, slave sau din orice alta sursa, dar nu cumva sa spuna ceva de primordialitatea si continuitatea traco-geto-dacilor.